Väljaanne: CIA võttis Kim Jong-uni vennapoja oma tiiva alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Lõuna-Korea Seouli avalikul ekraanil 2017 näidatud videol esines Kim Han-sol
Lõuna-Korea Seouli avalikul ekraanil 2017 näidatud videol esines Kim Han-sol Foto: LEE JIN-MAN/AP/SCANPIX

Ameerika Ühendriikide väljaande The New Yorker andmetel põgenes diktaator Kim Jong-uni vennapoeg Kim Han-sol Põhja-Koreast ja USA Luure Keskagentuur (CIA) võttis ta oma kaitse alla.

Kim Han-soli isa Kim Jong-nam mõrvati 2017. aastal Malaisias Kuala Lumpuri lennujaamas närvimürgiga. USA luure andmetel lasi Põhja-Korea liider Kim Jong-un tappa oma venna Kim Jong-nami, kuna pidas teda ohtlikuks konkurendiks.

USA meedia teatel helistas Han-sol pärast oma isa surma rühmituse The Free Joseon asutajale Adrian Hongile. Noormees oli siis Hiina erimajanduspiirkonnas Macaus, kus ta pani tähele, et korraga on tema ihukaitsjad kadunud. Hong arvas, et Kim Han-soli elu on ka Hiinas ohus ja ta peab sealt põgenema.

Adrian Hong soovitas Han-solil, ta emal ja õel lennata Taiwani Taipeisse. Ta saatis neile sinna vastu oma parema käe Chris Ahni.

Ahn kohtus Taipei lennujaamas perekonnaga ja saatis nad Hollandisse suunduvale lennukile, kuid stjuardess ei lubanud neid pardale.

Adrian Hongi teatel astus lennujaama ootesaalis Han-soli ja ta lähedaste juurde kaks meest, kes esitlesid end kui CIA agente. Nad ostsid perele järgmiseks päevaks Hollandi lennule uued piletid ning Ahn saatis Han-soli, ta ema ja õe sellele lennule.

Hongi teatel hoidsid CIA agendid perel silma peal ja tehti video, millel Han-soli on näha abistajaid tänamas.

Lõuna-Korea Souli avalikul ekraanil 2017 näidatud videol esines Kim Han-sol.
Lõuna-Korea Souli avalikul ekraanil 2017 näidatud videol esines Kim Han-sol. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Ahni sõnul oli video eesmärgiks näidata ka seda, et nad ei röövi Han-soli.

Hollandis Amsterdami lennujaamas ootasid neid The Free Joseon rühma liikmed ja inimõigusadvokaadid, kuid Han-sol, ta ema ja õde ei jõudnud sinna.

Hongi teatel helistas Han-sol talle hiljem ja selgitas, et kui nad saabusid Hollandisse, olid CIA agendid neid ootamas ja nad viidi kohe, kui reisijad pääsesid lennukist välja, lennujaama hotelli.

The New Yorkeri andmetel võttis CIA pere oma kaitse alla ja ei ole teada, kas nad on Hollandis või USAs. 

Han-sol oli viimati avalikkuses, kui esines The Free Joseon avaldatud videol, kuid ta praegune asukoht on teadmata. «Olen Kim Han-sol Põhja-Koreast ja kuulun Kimi dünastiasse. Näitan teile oma passi. Mu isa tapeti mõni aeg tagasi, olen Taipeis koos ema ja õega,» sõnas noormees 2017. aasta videol.

CIA ei ole The New Yorkerile Kim Han-soli juhtumit kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles