VIDEO USA välisministrikandidaadi peredraama: kasuisal õnnestus Auschwitzist eluga pääseda (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
USA välisministri kandidaat Antony Blinken rääkimas 24. novembril Delaware'is Wilmingtonis. Kaugemal on näha USA presidendiks saavat Joe Bidenit
USA välisministri kandidaat Antony Blinken rääkimas 24. novembril Delaware'is Wilmingtonis. Kaugemal on näha USA presidendiks saavat Joe Bidenit Foto: Mark Makela/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide uueks presidendiks saava demokraadi Joe Bideni välisministrikandidaat on Antony Blinken, kelle peredraama tekitab külmavärinaid ja on äratanud kogu maailmas tähelepanu.

USA meedia teatel oli Blinkeni kasuisa juut, kes pääses Auschwitzi koonduslaagrist eluga ja kes istutas Blinkenisse nägemuse, et USA peab olema inimõiguste teenäitaja.

58-aastane Blinken sõnas 24. novembri Delaware'is Wilmingtonis pressikonverentsil, et ta kasuisa oli pärit Poolast ja oma kooli 900 lapsest ainus, kes Teise maailmasõja ajal holokaustis ellu jäi.

«Sõja lõpus tühjendasid natsid koonduslaagreid, ka Auschwitzi, ja vangid sunniti niinimetatud surmamarsile. Mu kasuisa põgenes Baieris metsa ja oma peidukohast kuulis ta tankide mürinat. Ta piilus ja nägi tankidel Saksa musta risti asemel valgeid viisnurki. Ta sai aru, et need on ameeriklased,» sõnas välisministrikandidaat.

Blinken jätkas, et poiss jooksis tanki juurde ja tanki luugist pistis pea välja afroameeriklane. Ta tulevane kasuisa langes põlvili ja ütles ainsa ingliskeelse lause, mida ta oskas: «God Bless America». Selle oli õpetanud talle enne sõda ta ema.

USA sõdurid võtsid poisi kaasa ja ta jõudis lõpuks USAsse, kus alustas uut elu.

Blinken rõhutas oma esinemises, et ameeriklased on just sellised, nende juured on väga erinevates paikades.

Joe Biden teatas 23. novembril, et esitab Antony Blinkeni välisministri kandidaadiks. Senat peab pärast Bideni ametivande tseremooniat, mis leiab aset 20. jaanuaril 2021, Blinkeni välisministriks veel kinnitama.

Blinken on USAs tunnustatud välis- ja julgeolekuekspert, kes sai tuntuks juba siis, kui Joe Biden oli senati välissuhete komisjoni esimees 2007–2009.

Blinken töötas pikka aega ka USA välisministeeriumis ja president Bill Clintoni kõnekirjutajana. Clinton oli USA president kaks ametiaega 1993–2001.

President Barack Obama ajal sai Blinkenist USA asevälisminister, viimased aastad on ta olnud Bideni välispoliitiline nõunik.

Auschwitzi koonduslaagris hukkasid natsid umbes 1 miljon juuti, 150 000 poolakat, 23 000 mustlast, 15 000 nõukogude sõjavangi ja veel tuhandeid vähemustesse kuulujaid. 

Oświęcim oli siis Mandri-Euroopa raudteeliikluse sõlmpunkt, vangid transporditi kõikjalt Euroopast kohale loomavagunites.

Külastajad juulis 2020 Auschwitzi koonduslaager-muuseumis, mis asub Poolas Oświęcimis.
Külastajad juulis 2020 Auschwitzi koonduslaager-muuseumis, mis asub Poolas Oświęcimis. Foto: BARTOSZ SIEDLIK/AFP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles