Kas müstiline 9. planeet? Astronoomide sõnul leidsid nad tõendid «põgenenud» planeedi kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Astronoomid otsivad müstilist 9. planeeti
Astronoomid otsivad müstilist 9. planeeti Foto: shutterstock.com

Kosmoseteadlased on jätkanud salapärase 9. planeedi jahti, leides nüüd tõendeid, et Uraani ja Saturni vahel olnud planeet «põgenes» miljardeid aastaid tagasi.

Ameerika Ühendriikide Carnegie Mellon ülikooli astronoomide arvates lükkas jäise hiigelplaneedi minema mingi tundmatu jõud, mida ei ole suudetud veel kindlaks teha, teatab foxnews.com.

«Teame, et meie Linnutee galaktikas on tuhandeid planeedisüsteeme ja meie päikesesüsteemis on planeetide paigutus väga ebatavaline. Uurimiseks kasutame simulatsiooni ja mudeleid, et saada aru, mis meie süsteemi algusajal ja Linnuteel juhtus. See on nagu liikusõnnetuse uurimine – kui kiiresti autod liikusid, mis suunas jne,» selgitas astronoom Matt Clement.

Teadlased tegid meie päikesesüsteemi algusaegade vaatlemiseks 6000 simulatsiooni ja leidsid, et kui Jupiter tiirles ümber Päikese kolm korda, siis Saturn tegi selle aja jooksul kaks tiiru, mis viitab, et ka neid mõjutas jõud, mis pani nad erinevalt liikuma.

Sama jõud lükkas ühe planeedi süsteemist välja, kuid kas see on müstiline 9. planeet, ei ole veel selge.

Mudelid näitasid samuti, et kahe gigandi Uraani ja Neptuuni asukoht muutus.

«See näitab, et meie päikesesüsteem on veider. Nägime, et meie mudel on efektiivne, saame selle abil uurida nii oma süsteemi planeete ning otsida planeedisüsteeme kaugemalt, kus samuti on midagi kummalist,» sõnas astronoom.

Carnegie Melloni ülikooli teadlased leidsid oktoobris Linnuteelt Maa-suuruse süsteemiväliselt liikuva planeedi. Kaks kuud enne seda teadet sõnas eraldi uurijate rühm, et süsteemist välja lükatud ja üksinda liikuvaid planeete võib olla rohkem kui on meie Linnutee galaktikas tähti.

Planeet üheksa (üheksas planeet) on teoreetiline suur planeet päikesesüsteemi äärealadel. Planeedi olemasolu selgitaks mitmete Kuiperi vöö taevakehade üllatuslikke joondumisi ja orbiite. Esimest korda oletati planeedi olemasolu 2014. aastal, kui astronoomid Chad Trujillo ja Scott Sheppard pakkusid planeedi välja kui võimaliku seletuse 13 Kuiperi vöö objekti ebatavalisele orbiidile.

20. jaanuaril 2016 avaldasid Caltechi uurijad Konstantin Batygin ja Mike Brown artikli täiendavate tõendusmaterjalidega planeedi olemasolust.

Meie päikesesüsteem
Meie päikesesüsteem Foto: shutterstock.com

Kuiperi vöö ehk Edgeworthi-Kuiperi vöö on Neptuuni orbiidist kaugemal asuv Päikesesüsteemi piirkond, mis sisaldab kääbusplaneete ja tuhandeid komeedisarnase koostisega taevakehi.

Kuiperi vöö sarnaneb Marsi ja Jupiteri orbiitide vahel paikneva asteroidide vööga. Kuiperi vöö taevakehade orbiidid järgivad enam-vähem ekliptika tasandit, erinedes seega umbes tuhat korda kaugemal paiknevast Öpiku-Oorti pilve objektidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles