Osakestekiirendiuuring näitas, et naisenäo maskiga muumia on hoopis...

Inna-Katrin Hein
Copy
Vana-Egiptuse muumia, millel on maalitud nägu
Vana-Egiptuse muumia, millel on maalitud nägu Foto: KHALED DESOUKI/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Chicago ülikooli Feinbergi meditsiinikooli arstiteadlased uurisid Vana-Egiptuse muumiat, mis asub Northwesterni ülikooli Blocki kunstimuuseumis ja kannab nime Hawara Portrait Mummy No 4.

Tegemist on naisemaskiga muumiaga, mis leiti 1910 või 1911 Egiptuses Hawaras väljakaevamistel ning hilisem uurimine näitas, et tegemist on inimesega, kes elas Rooma impeeriumi aegses Egiptuses 4. sajandil pKr, teatab livescience.

Muumia uurimist juhtinud rakuteadlase Stuart Stocki sõnul oli see esimene kord, mil muumiat uuriti nii kompuutertomograafia kui osakestekiirendi abil.

Uuring näitas, et sidemete sees on sekelett, mille ümber on esemeid.

Osakestekiirendiuuringu kohaselt olid need esemed kaltsiidist ning muumia siseorganid olid eemaldatud. Üks ese oli muumia kõhul ja arvatakse, et see seitsme millimeetri pikkune asi on kaitseamulett, mis kaitseb teda teispoolsuses.

Muumia näole oli asetatud naisenäoga mask, kuid luustik ja hambad näitasid, et tegemist oli hoopis viieaastase tüdrukuga.

Teadlsed arvavad, et naisenäo kujutisega taheti näidata, millisena võib laps täiskasvanuna välja näha.

«Rooma impeeriumi aegses Egiptuses hakati muumiatele panema portreesid või maske. Arvatavalt oli maskiga muumiaid tuhandeid, kuid osad portreed on kadunud ja hävinenud. Umbes 100 – 150 on veel alles,» teatas uurija Stuart Stock.

Ta lisas, et lapsemuumia pikkus pealaest jalataldadeni on 937 millimeetrit ja ta ümber on keritud 50 millimeetri paksused mähised. Ei ole selge, mille tõttu laps suri.

Kompuutertomograafiauuringu kohaselt oli muumia mähistel 36 nõelasarnast eset, millest 11 olid peal ja kaela, 20 jalgadel ja viis kehal. Uurijad arvavad, et need lisati 20. sajandil, et kangaosad muumia küljest lahti ei tuleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles