VIDEO ⟩ USA paar leidis 100-aastase maja renoveerimisel 66 pudelit keeluaja viskit

Inna-Katrin Hein
Copy
Viski.
Viski. Foto: shutterstock.com

Ameerika Ühendriikides New Yorgi lähedal Amesis hakkas paar renoveerima üle 100-aastast maja, mille seinast ja põrandalaudade all olnud peidikust leidsid nad 66 pudelit keeluaja viskit.

Nick Drummond ja Patricia Bakker sõnasid, et maja ehitati 1915, kuid alkoholi keeluaeg oli 1920. - 1930. aastatel ning seega peideti alkohol siis, kirjutab cnn.com.

Majaomanike sõnul elasid kunagi seal arvatavalt alkoholiga salakaubitsejad. Paar tegi leiust fotod ja postitas need sotsiaalmeediasse, juures lause: «Meie maja sein ja põrand olid täis alkoholi!» ning «Linnalegend osutus tõeks, siin elas salaalkoholiga kaubitseja!»

Sisekujundaja ja vanade majade konserveerija Drummond selgitas, et oli majal seinalaudu ära võtmas, kui märkas kummalisi pakke. Ta tõstis need välja ja ilmnes, et tegemist oli ajalehtedesse pakitud viskipudelitega.

«Ma ei uskunud oma silmi, kui sain aru, et tegemist on viskiga. Maja peitis endas salakaubitsemise lugu,» sõnas ameeriklane.

Drummondi sõnul leidis ta maja põrandalaudade alt peidiku, kus oli veel viskipudeleid. Kõik pudelid olid mässitud paberisse ja olid kuuestes pakkides. Pudeli siltidel oli, et see on Šoti viski Old Smuggler Gaelic, mida toodetakse ka tänapäeval.

Internetis uurimine näitas, et varem kuulus maja sakslasele, krahv Adolf Humpfnerile, kes oli üsna skandaalne. Ta suri ootamatult vägivalla tagajärjel, jättes endast maha üsna suure vara.

Drummond kajastab maja renoveerimist ja viski leidmist sotsiaalmeedias, sinna pani ta info ka Humpfneri kohta.

Majaomanikel on plaanis osa leitud viskipudeleid müüa, nende arvates on iga pudel väärt vähemalt 1000 dollarit (840 eurot).

Osa pudeleid aga hoiavad nad enda tarbeks ja ühe teevad lähiajal lahti, et kontrollida, kas viski on joodav.

USAs oli alkoholi tootmine, müümine, importimine, eksportimine ja transportimine keelatud 1920 – 1933.

Alkoholikeelule hakati mõtlema juba 1917, kui USA astus esimesse maailmasõtta. Sõda nõudis ressursse ning alkoholi tootmiseks kasutatavat vilja ja teisi toidaineid oli vaja elulisteks vajadusteks. Alkoholikeeld oli ka selle tõttu, et sõjast koju tagasi pöördunud sõdurid end posttraumaatilise stressi tõttu surnuks ei jooks.

Lisaks oli levimas ulatuslik karskusliikumine ja paljud usuringkonnad nõudsid alkoholi keelamist.

Keelu tõttu tekkis salaalkoholi must turg ja salajoogikohad, mida politsei üritas leida ja laiali ajada. Alkohol konfiskeeriti ja hävitati, seadusvastase alkoholi tootjad ja müüjad saadeti trellide taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles