VIDEO ⟩ Tais leiti kolmemeetrise peaga vaala skelett

Inna-Katrin Hein
Copy
Tai paleontoloogid leidsid iidse vaala skeleti
Tai paleontoloogid leidsid iidse vaala skeleti Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Tai paleontoloogid leidsid pealinna Bangkoki rannast 12 kilomeetri kauguselt 3000 – 5000 aastat tagasi elanud vaala skeleti.

Singapuri ülikooli imetajateuurija Marcus Chua sõnas, et 12-meetrine skelett kuulus oletatavalt Bryde’i vaalale (Balaenoptera brydei), teatab bbc.com.

Chua sõnul on iidsete vaalade skeletileiud Aasias üsna haruldased, võimaldades piiluda minevikku, mil ookeanitase oli praegusest erinev.

Vaalaskeletist teatas ka Tai keskkonnaminister Varawut Silpa-archa sotsiaalmeedias, postitades fotod. Tema andmetel on paleontoloogid toonud merest ära 80 protsenti vaalast, kaasa arvatud lülisamba lülid, roided, uimed ja ühe abaluu.

Vaala pea pikkus oli tõenäoliselt 3 meetrit.

Tai paleontoloogid leidsid iidse vaala skeleti
Tai paleontoloogid leidsid iidse vaala skeleti Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Chua sõnul on tänapäeva Bryde’i vaalad erinevad kunagi elanud sama liiki vaaladest. Leid aitab neil saada aru, kuidas need vaalad tuhandete aastate jooksul arenesid.

Lisaks saab skeletist välja lugeda seda, millises keskkonnas vaal elas, millised olid mere taimestik ja loomastik ning merepõhja setted.

Vaala skeletile tehakse süsinikuuring, et saada teada looma täpne vanus. Tulemused avaldatakse detsembris.

Paleontoloogide sõnul on Tai laht huvitav uurimispaik, kuna 10 000 aastat tagasi oli meretase 4 meetrit kõrgem ja merepõhjas toimus tektooniline liikumine.

Bryde’i vaalad elavad tänapäeval soojades troopilistes vetes, kaasa arvatud Tai vetes.

Bryde'i vaal (Balaenoptera brydei)
Bryde'i vaal (Balaenoptera brydei) Foto: Doug Perrine/3/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles