Suri kurikuulsa Darth Vaderi maski taga peitunud näitleja

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
David Prowse mängis Darth Vaderit kolmes esimeses «Tähesõdade» filmis.
David Prowse mängis Darth Vaderit kolmes esimeses «Tähesõdade» filmis. Foto: Capital Pictures/Scanpix

Inglise tõstja ja kulturist David Prowse, kes mängis «Tähesõdade» esimeses triloogias legendaarset kurikaela Darth Vaderit, suri laupäeval 85-aastaselt.

Filmikangelase surma kinnitas laupäeva õhtul tema agent Thomas Bowington, vahendas Hollywood Reporter. Agendi sõnul suri Prowse lühida haiguse järel.

Prowse tegeles nooremana edukalt spordiga, pannes 1962. aastal kinni Suurbritannia meistrivõistlused tõstmises, aga kuna oli napilt alla kahe meetri pikk, jäi ta silma ka filmiprodutsentidele. 70ndatel kehastas ta kahes Hammeri stuudio õudusfilmis Frankensteini koletist.

«Tähesõdade» lavastaja George Lucas märkas Prowse'i filmiklassikast «Kellavärgiga apelsin», kus tal oli pisem roll. «Lucas ütles mulle, et saan valida kahe tegelase vahel: üks on selline suur kaisukaru Chewbacca ja teine põhiline kurikael. Polnud eriti raske valik, eks?» selgitas Prowse aastal 2016 antud intervjuus, kuidas ta Darth Vaderi rolli sattus.

David Prowse 2007. aastal «Tähesõdade» fännidele autogramme andmas.
David Prowse 2007. aastal «Tähesõdade» fännidele autogramme andmas. Foto: Reuters/ScanPix

Kuigi Prowse oli kolmes filmis Vaderi maski all, ei saanud vaatajad kordagi kuulda ta häält, kuna filmitegijate arvates polnud mehe aktsent piisavalt kurjakuulutav. Printsess Leiat mänginud Carrie Fisher andis talle hüüdnimeks Darth Farmer, kuna Prowse kõlas nagu maakas.

Tema asemel luges kurikaela jutu sisse madalahäälne James Earl Jones. «Ma arvan, et Jones tegi suurepärast tööd, aga usun ikkagi, et kui mulle oleks antud õige võimalus, oleksin sama hästi hakkama saanud,» on Prowse hiljem öelnud.

Hilisemas elus kimbutasid meest tervisehädad: artriit ei lubanud tal pikalt püsti seista ning 2009. aastal diagnoositi Prowse'il eesnäärmevähk, mille ta õnneks kiiresti seljatas. 2017. aastal teatas ta arstide soovitusel, et jääb pensionile ega osale enam avalikel üritusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles