PILDID Narkosõda Panamas: suuroperatsioon päädis viie tonni kokaiini konfiskeerimise ja narkokullerite vahistamisega

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Operatsiooni viis läbi Panama eriüksus Senan, kuid koostööd tehti veel teiste riikide võimudega.
Operatsiooni viis läbi Panama eriüksus Senan, kuid koostööd tehti veel teiste riikide võimudega. Foto: AFP / Scanpix

Panama eriüksus Senan konfiskeeris eelmisel nädalavahetusel mitme erioperatsiooni käigus enam kui 5,5 tonni narkootikume ja vahistas 13 välismaalast.

Kuigi Panama riikliku eriüksuse Senan avaldusest öeldi, et kokku konfiskeeriti üle 5,5 tonni narkootikume, siis esmaspäevasel pressikonverentsil täpsustas narkoprokurör Javier Caraballo, et viie operatsiooni käigus konfiskeeriti 5977 ebaseaduslike ainete pakendit, vahendas Pana Times.

Operatsioonid viidi läbi nii Kariibi mere rannikul kui ka Vaikse ookeani Panama rannikul. Muuhulgas konfiskeeriti ka neli kiirpaati, mille pardal oli kaheksa Colombia kodanikku, neli Costa Rica elanikku ja üks Nicaragua kodanik. Kõik kinnipeetud arvatakse olevat narkosmugeldamisega seotud.

Kinnipeetud väliskodanikke esitatakse tänase päeva jooksul pärast seda, kui kohtunikud annavad selleks loa ja prokuratuur on neile esitanud süüdistuse rahvusvahelise narkokaubanduse kuriteos ning taotlenud nende vahistamist, lisati prokuratuurist.

Kõik konfiskeeritud narkopakendid on valve all.
Kõik konfiskeeritud narkopakendid on valve all. Foto: AFP / Scanpix

«Sel aastal on Panama erinevad julgeolekujõud konfiskeerinud umbes 72 tonni narkootikume,» lisas Caraballo.

Senani volinik Edson Castillo ütles, et ainult see agentuur on tänavu seni ära võtnud 51 321 narkopakki, millest 36 846 pakki sisaldasid kokaiini.

Castillo hindas Senani jõupingutusi uimastivastases võitluses ning tunnustas USA, Colombia ja Costa Rica toetust nende operatsioonide õnnestumisel.

Panama võimud konfiskeerisid novembri lõpus toimunud operatsioonide käigus 5,5 tonni narkootikume.
Panama võimud konfiskeerisid novembri lõpus toimunud operatsioonide käigus 5,5 tonni narkootikume. Foto: AFP / Scanpix

Pühapäeval teatasid Panama võimud, et viisid kooskõlas Kolumbia ja Ameerika Ühendriikidega Vaikse ookeani vetes läbi operatsiooni, mille käigus konfiskeerisid 1170 narkopakendit ja pidasid kinni kolm inimest.

Prokurör Caraballo selgitas, et Covid-19 pandeemia ja selle tagajärgede nagu majandustegevuse, sealhulgas mereliikluse märkimisväärne vähenemine maailmas, on salakaubitsejad toonud tagasi suure kandevõimega kiirpaatide kasutamise juurde. 

«Enne pandeemiat kasvas trend kasutada kalapaate tagasihoidlikuma koguse narkootikumide vedamiseks,» selgitas ta.

Samuti tõstis Caraballo esile rahvusvahelist koostööd narkokaubanduse vastu võitlemisel kui olulist vahendit mandri lõuna- ja põhjaosa vahelise narkoliikluse peatamiseks.

Konfiskeeritud narkopakendite sisu läheb ekspertiisi, kuid arvatakse, et enamus sellest on kokaiin.
Konfiskeeritud narkopakendite sisu läheb ekspertiisi, kuid arvatakse, et enamus sellest on kokaiin. Foto: AFP / Scanpix

Piirkonna riikide vahel on väga tugev liit, sest Colombia, Panama, Costa Rica ja Ameerika Ühendriigid on üheskoos moodustanud kindla rinde narkokaubanduse tõkestamisel.

2019. aastal konfiskeerisid Panama julgeolekujõud 90,99 tonni narkootikume, millest valdav enamus oli kokaiini. See oli ka riigi poolt konfiskeeritud rekordkogus narkootikume. Erinevate operatsioonide käigus vahistati 1013 narkokaubandusega seotud inimest, kellest kümme protsenti olid välismaalased.

Rahvusvahelised uimastikaubanduse rühmitused kasutavad Panamat sillana mandri lõunaosas toodetud uimastite edasisaatmiseks. Narkootikumide peamine sihtkoht on Ameerika Ühendriigid, mis on suurim kokaiini tarbija maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles