Lõuna-Aafrika golfistaar dramaatilisest eluteest: oleksin võinud juba kaheaastasena surra

Elu24
Copy
Lõuna-Aafrika golfimängija Christiaan  Bezuidenhout.
Lõuna-Aafrika golfimängija Christiaan  Bezuidenhout. Foto: Chris Carlson/AP/Scanpix

Lõuna-Aafrika golfitäht Christiaan Bezuidenhout saavutas läinud pühapäeval kodumaal peetud võistlustel oma karjääri kolmanda Euroopa Touri võidu.

Jõulselt ala kõige kõige kõrgematesse sfääridesse pürgiva golfari teekond tippu pole olnud lihtsate killast. Bezuidenhout rääkis oma rajust elukäigust Euroopa tuuri netikülgedel.

Praegu 26-aastase mehe oleks peaaegu lõppenud juba teisel eluaastal, kui ta koduões mängides leidis maha visatud Coca-Cola pudeli. Jõmpsikas võttis pudelist lonksu, kuid pudelis oli limpsi asemel rotimürk. 

«Selle rumala teo järel olin suremas. Haiglas tehti mulle maoloputus, kui mürk oli halvanud juba pisikese poisi kesknärvissüsteemi, üks jubedatest kõrvalmõjudest oli see, et ma hakkasin kogelema. Kogelemine omakorda põhjustas ärevushäireid,» kirjutas Bezuidenhout.

Golfitäht lisas, et ärevushäire tuvastati tal juba nelja-aastaselt. Kokutamine ja ärevushäire tingisid selle, et inimestega suheldes oli Bezuidenhout äärmiselt kinnine. Juuniorina oli noormehe suurimaks hirmuks pärast turniirivõite kõne pidamine.

Christiaan Bezuidenhout South African Openil. 
Christiaan Bezuidenhout South African Openil. Foto: CHRISTIAAN KOTZE/AFP

«Viimastel aastatel on olukord paranenud, olen saanud rohkem enesekindlust, kuid varem põgenesin kõigi ja kõige eest,» rääkis ta.

Aastal 2014. järgnes taas tagasilöök. Oma suureks ehmatuseks sai Bezuidenhout rahvusvaheliselt alaliidult IGFilt dopingureeglite rikkumise eest kaheaastase võistluskeelu.

Lõuna-aafriklane oli juba seitse aastat psühholoogi kirjutatud retsepti alusel tarvitanud beetablokaatoreid, et alandada vererõhku ja vähendada ärevust. Sellest oli ta ametnikke avalikult teavitanud ka dopingutestide tegemist.

Läbimurde künnisel olnud golfarile tundus, et elu on läbi.

«Kõige hullem oli see, et ka golfikaaslased ja lähedased sõbrad hakkasid mind dopingutarvitamises süüdistama. See haavas ja tegi haiget ka mu perele. Teadsin, et dopingutarvitaja mainest on pea võimatu vabaneda. Langesin musta masendusse. Ma ei saanud tegeleda ainsa asjaga, mida ma armastan. Olin lohutamatu.»

Varsti paistis tunneli lõpus siiski valgus. Kaheaastane võistluskeeld lõpetati üheksa kuu pärast, kui IGF jõudis järeldusele, et Bezuidenhout polnud dopinguaineid kasutanud  sportliku soorituse parandamiseks.

Unistuse täitumine - Christiaan Bezuidenhout annab suud South African Openi võidukarikale.
Unistuse täitumine - Christiaan Bezuidenhout annab suud South African Openi võidukarikale. Foto: CHRISTIAAN KOTZE/AFP/Scanpix

Kohe esimesel turniiril pärast võistluspausi võitis golfivõlur esikoha, jättes teisele kohale platseerunue seitsme löögi kaugusele. Maailma edetabelis on 26-aastane lõuna-aafriklane kõrgel 35. positsioonil. 

Pühapäeval kodutandril saadud võit oli ühe unistuse täitumine. 

«On uskumatu, et olen siin võitjana. See on iga Lõuna-Aafrika golfimängija unistus,» sõnas Bezuidenhout CNNi teatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles