SUUR AVASTUS ⟩ Antiikse kreeklaste hauapaigal kaevanud teadlased avastasid tuhandete aastate vanuse kiivri

Elu24
Copy
Kiivril on ikooniline legendidest tuntud kuju.
Kiivril on ikooniline legendidest tuntud kuju. Foto: Dubrovnik Museums

Horvaatia arheoloogid teostasid kaevamisi tuhandeid aastaid vanal hauapaigal. Nad ei osanud aga arvata, et leiavad eest hulgaliselt sõdalaste varustust mis on uskumatult hästi säilinud, vahendab LadBible.

Horvaatia teadlased leidsid ikoonilise kujuga kiivri kivisse raiutud hauakambrist. Selle vanuseks pakutakse esialgu umbes 2800 aastat. Kiivri kuju on eksimatult ära tuntav oma põsekaitsetega külgedel.

Need on jäänused Kreeka päritolu inimestest, kes tegutsesid seal antiiksel ajal asunud Illüürias. Arvatakse, et sõdalane maeti kiiver peas.

Kiivrile lisaks avastati ka muud sõdalaste varustust nagu nuge ja rauast odaotsi. Samuti on identifitseeritud naise luud, kel oli äratuntav pronksist käevõru. Lisaks selele oli kolme inimesega hauakambris veel hulgaliselt pronksehteid.

Zagrebi ja Dubrovniku muuseumite teadlased arvavad, et tegemist võis olla Kreeka sõjaväe kõrge auastmega ja hästi teenitud liikmega. Samuti leidus ka arvukalt anumaid.

«Praeguseks on eristatud enam kui 30 erinevat anumat, enamasti Kreeka päritolu,» kirjeldas dr Domagoj Perkić. «Peab rõhutama, et need olid kõige kallimad potid omas ajas.» Tema sõnul on kõik leitud varandus osa külluslikust hauapanusest, n-ö kaasavarast teispoolsusesse.

Arheoloogid haual töötamas
Arheoloogid haual töötamas Foto: Dubrovnik Museums
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles