2011. aasta Jaapani maavärinas ja tsunamis kadunuks jäänud paat jõudis koju tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Tsunamilaine kandmas 11. märtsil 2011 Jaapanis paate ookeanile
Tsunamilaine kandmas 11. märtsil 2011 Jaapanis paate ookeanile Foto: YOMIURI/REUTERS/Scanpix

Jaapanit tabas 11. märtsil 2011 maavärin magnituudiga 9. Maavärina epitsenter oli rannikust 70 kilomeetri kaugusel ja hüpotsenter 29 kilomeetri sügavusel. Maavärinaga kaasnes tsunami, mis võttis elu tuhandetelt inimestelt ja kahjustas Fukushima tuumajaama kolme reaktorit.

Tsunami võttis kaasa ka kalapaadi, mis arvatavalt liikus lainetuse ja hoovuste mõjul USA läänerannikule ja jõudis nüüd sealt pika kõrvalepõikega tagasi Jaapanisse, teatab afp.com.

Üheksa aastat ja üheksa kuud tagasi Kesennumast kadunud kalapaat leiti detsembri alguses Hachijo saare rannalt.

Kesennuma kalurite ühendus kinnitas, et nende 5,5-meetrine fiiberklaasist paat kadus ja et saarelt äsja leitud paat on nende oma, sest registreerimisnumber klapib.

Paadist leiti palju koralle, mis tähendab, et see pidi kaua merel olema, enne kui jõudis Tokyost 300 kilomeetri kaugusel lõunas asuvale saarele.

Mereekspertide sõnul viitavad paadi välisküljel ja sees olnud korallid, et meresõiduk liikus üle Vaikse ookeani ja jõudis USA läänerannikule. Sealt edasi kandsid hoovused aluse Kagu-Aasiasse ning lõpuks põhjapoolse Kuroshio hoovusega koju Jaapanisse.

Lisaks paadile jõudis Vaiksele ookeanile veel palju Jaapani maavärinaprahti, mis liikus sealt eri suundadesse.

USAs Alaskal Middletoni saarel elav paar leidis Alaska lahe äärest jalgpalli, millel oli kirjas, et see kuulub Jaapani Iwate prefektuuris asuvale koolile. Iwate oli üks neid alasid Jaapanis, mis sai tsunami tõttu rängalt kannatada.

2012 uputas USA rannavalvelaev Alaska vetes Jaapani kalapaadi, mis oli teistele meresõidualustele ohtlik. Sama aasta mais leiti Kanada läänerannikult Harley Davidsoni mootorratas, mis asjatundjate hinnangul oli ookeanis liikunud 6430 kilomeetrit. Mootorratas oli suures merekonteineris ja Jaapani numbrimärk näitas, et see kuulub Ikuo Yokoyamale. Jaapanlane oli üliõnnelik, et sai oma kalli sõiduki tervena tagasi.

Jaapani 2011. aasta maavärinas ja tsunamis hukkus ligi 20 000 inimest ning oli paiku, mis pühiti kaardilt, kuna seal ei jäänud ühtegi hoonet püsti ega autot terveks.

Jaapani keskpanga andmetel ulatusid kahjud kümnetesse miljarditesse dollaritesse. Maailmapanga andmetel ulatusid looduskatastroofi kahjud 235 miljardi dollarini (192 miljardit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles