PILDID JA VIDEO ⟩ Fidži valmistub supertormiks: saart ähvardavad 90 meetrit sekundis puhuvad tuuled ja 16-meetrised lained

Inna-Katrin Hein
Copy

Vaikse ookeani lõunaosas asuval Fidži saarel valmistutakse võimsa Yasa tsükloni saabumiseks, tuuleiilid ulatuvad 90 meetrini sekundis ja lainekõrgus võib kerkida 16 meetrini.

Uus-Merema ilmateenistuse Weatherwatch meteoroloogide andmetel on Yasa Vaikse ookeani lõunaosa üks võimsamaid tsüklone, mis on merel liikudes jõudu kogunud, teatab afp.com. 

«Tegemist on kõrgeima kategooria tormiga, mis võib väiksemad saared ja rannikualad vee alla jätta. Osa saari võib täiesti kaardilt kaduda,» nentis Weatherwatchi juht Philip Duncan.

Fidži peaminister Frank Bainimarama teatas, et see torm ei mõjuta ainult Fidži mõnda osa, vaid kogu suurt saart ja veel paljusid väikesaari. Tema andmetel elab üle 95 protsendi fidžilastest tormi teel.

Peaministri sõnul on aina võimsamaks muutuvate ja sagenenud tormide põhjuseks kliimamuutus.

Fidži katastroofikeskus andis meteoroloogide teadetele toetudes hoiatuse, et Yasa tõttu võivad tekkida 10–16 meetri kõrgused lained. Rannal elavatel inimestel soovitati tormi ajaks kodust lahkuda ja ohutusse kohta varjuda.

Fidži katastroofikeskuse juht Vasiti Soko (vasakul) 16. detsembril Suvas pressikonverentsil.
Fidži katastroofikeskuse juht Vasiti Soko (vasakul) 16. detsembril Suvas pressikonverentsil. Foto: LICE MOVONO/AFP/Scanpix

Tsükloniga kaasneb võimas tuul, mis on juba enne Yasa saabumist kahju tekitanud.

Ligi miljoni elanikuga Fidžil on sel kuul olnud paduvihmade tõttu ulatuslikke üleujutusi, mis tekitasid elektrikatkestusi, lõhkusid teid ja jätsid külasid lõksu.

Saareriigis on loodud evakuatsioonikeskusi, sest ekspertide arvates on praegune tsüklon sama võimas kui 2016. aasta tsüklon Winston. Siis hukkus üle 40 inimese ja hävines kümneid tuhandeid hooneid.

Fidži koolid suleti selle nädala alguses, samuti ei liigu ühistransport ning riigiametnikel võimaldatakse kuni tormi möödumiseni kodus olla.

Võimud palusid inimestel ohuolukorda suhtuda tõsiselt, et vältida ohvreid.

Abiorganisatsioon Päästke Lapsed teatas, et Fidži võttis õppust 2016. aasta Winston tsüklonist ning on varunud toitu, vett ja muud vajalikku, et ohuolukord üle elada.

Fidži veefirma teatel võib tsükloni tõttu katkeda veega varustamine vähemalt 10 päevaks.

Fidži piir on koroonapandeemia tõttu suletud, mille tõttu võib humanitaarabi jõudmine fidžilasteni võtta rohkem aega kui enne haiguspuhangut.

Tsüklon ehk madalrõhuala ehk madalrõhkkond on maakera atmosfääri alumises kihis troposfääris, õhurõhu ebaühtlasest jaotusest tekkinud võimas õhumassi pööris, mille keskmes on õhurõhk kõige madalam.

Tsüklonis puhuvad tuuled põhjapoolkeral spiraalselt (keerisena) vastupäeva ja lõunapoolkeral päripäeva.

Fidži, ametlikult Fidži Vabariik on saareriik Melaneesias, olles osa Okeaaniast Vaikse ookeani lõunaosas, Uus-Meremaa Põhjasaarest umbes 1100 meremiili kirdes. Lähimad naabrid on läänes Vanuatu, edelas Uus-Kaledoonia, kagus Uus-Meremaa Kermadeci saared, idas Tonga, kirdes Samoa ning põhjas Tuvalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles