Narkootikumid on Põhja-Korea kõige trendikam pühadekingitus

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Põhjakorealased kummardavad riigi eelmiste diktaatorite Kim Il Sungi and Kim Jong Ili kujude ees töölispartei 75. aastapäeval 10. oktoobril 2020
Põhjakorealased kummardavad riigi eelmiste diktaatorite Kim Il Sungi and Kim Jong Ili kujude ees töölispartei 75. aastapäeval 10. oktoobril 2020 Foto: KIM WON JIN/AFP/Scanpix

Kuigi eraldatud autoritaarses Põhja-Koreas ei tähistata jõule, saabub neilgi oma uusaasta, mille puhul tehakse üksteisele kingitusi. Läänemaailma jaoks on aga hämmastav teada, et viimastel aastatel on saanud popiks kingiks metamfetamiin.

Metamfetamiin on üle kogu maailma põhjustanud tõsiseid tervise- ja sõltuvuskriise, kuid selle kinkimine olevat Põhja-Koreas üsna tavapäraseks saanud. Ainet süstitakse või tõmmatakse sisse, omastades sellele umbes sama suurt tähendust kui sigareti suitsetamisele. Narkootikumi sõltuvust tekitavatest või hävitavatest omadustest on aga riigi elanike hulgas vähe informatsiooni.

«Põhja-Koreas nähakse metat kui väga võimsat energiat lisavat droogi, umbes nagu tugevama omadusega Red Bulli,» selgitab Andrei Lankov, kes on Lõuna-Korea Seouli Kookmini ülikooli ekspert. Selle valearusaama tõttu ei anta endale aru, kui tõsise ainega on tegemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles