Arheoloogid leidsid 3000-aastased Romeo ja Julia (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Antiikaegne armastajapaari reljeef. Pilt on illustreeriv
Antiikaegne armastajapaari reljeef. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Arheoloogid leidsid Iisraelis Bethsaidas 3000 aasta tagasi koos maetud mehe ja naise skeleti, mis olid lusikaasendis ehk nad olid küljeli ja mees oli naise taga, hoides oma kätt üle naise keha.

Arheoloogid andsid paarile nimeks Romeo ja Julia, kuna nad jätsid mulje romantiliselt seotud paarist, kirjutab livescience.com.

«Luustiku uurimine näitas, et mees ja naine surid samal ajal, kuid ei selgunud, mille tõttu nad elu kaotasid. Luustikel märke haigustest ega vigastustest ei olnud. Tegemist on väga haruldase leiuga, kuna paaride luustikke ei leita just sageli,» sõnas USA Nebraska ülikooli arheoloog ja Bethsaida väljakaevamiste juht Rami Arav.

Arav lisas, et mees oli surres umbes 18–19-aastane ja naine 15–16-aastane.

Arheoloogide sõnul ei saa nad lõpuni olla kindlad, kas need naine ja mees olid romantiliselt seotud, sest matjad olid need, kes nad lusikaasendisse panid ning vaid nemad teadsid, kellega tegemist on.

Arav jätkas, et üllatavalt ei olnud paaril ühtegi hauapanust, mis oleks nende kohta valgust heitnud. Seega ei ole teada, kas nad kuulusid oma ühiskonnas eliiti või vaesemasse kihti.

Varasemate arheoloogiliste leidude ja neil leiduva info kohaselt elasid 3000 aastat tagasi Bethsaida alal aramealased, kelle kõige tähtsam jumal oli kuujumal. Sellele viitavad varasemad leiud Bethsaidas, kaasa arvatud kuujumala sümboliga kivisteelid.

Ajaloolistel andmetel oli Bethsaida sajandeid tagasi Geshuri kuningriigi pealinn. Legendide kohaselt tekkis Geshuril sõjaline konflikt mingi teise linna või alaga ja toimusid lahingud.

Bethsaidas on väljakaevamised toimunud alates 1987. aastast ja on leitud palju huvitavat, kaasa arvatud Romeo ja Julia.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles