Britid kardavad, et karmimate piirangute ja koroonaviiruse uue tüve tõttu jäävad nad nälga

Inna-Katrin Hein
Copy
Sellised nägid Briti poodide kaubariiulid välja kevadel esimese koroonalaine ajal ja britid kardavad, et nüüd see kordub
Sellised nägid Briti poodide kaubariiulid välja kevadel esimese koroonalaine ajal ja britid kardavad, et nüüd see kordub Foto: Peter Cziborra/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia tervishoiuministri Matt Hancocki sõnul on seal koroonaviiruse uus variant, mis on senisest nakkavam ning see levib kontrollimatult eelkõige pealinnas Londonis ja Kagu-Inglismaal.

Selle tõttu kehtestatakse Suurbritannias jõuludeks ja uueks aastaks uusi piiranguid, et nakatumisi vähendada, teatavad bbc.com ja afp.com.

Mitmed riigid teatasid 20. detsembril, et katkestavad koroonaviiruse uue tüve tõttu lennuliikluse Suurbritanniaga.

Briti naaberriigid edastasid, et peatavad ka muu liikluse sinna. Holland lõpetas ajutiselt praami- ja laevaliikluse ning Prantsusmaa teatas Eurotunnelit läbiva rongide ja kaubaautode liikumise katkestamisest.

Prantsusmaa kehtestatud piirangud sulgesid ka Suurbritannia Doveri sadama. Veokiliiklus Calais’ ja Prantsusmaal Doveri vahel oli juba varem tõsiselt ülekoormatud, sest Briti ettevõtted vedasid kaupu riiki enne lõplikku Suurbritannia Euroopa Liidust eraldumist aastavahetusel, kuid nüüd seiskus täielikult. 

Calais’ s ja selle lähedal on seni palju kaubaautosid, mis on moodustanud pika järjekorra ja mille juhid ootavad Suurbritanniasse pääsemist enne jõule.

Veoautode järjekord 20. detsembril Põhja-Prantsusmaal A 16 kiirteel ootamas Eurotunnelisse pääsemist.
Veoautode järjekord 20. detsembril Põhja-Prantsusmaal A 16 kiirteel ootamas Eurotunnelisse pääsemist. Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/Scanpix

Suurbritanniat puudutavad kaupade vedamise piirangud ohustavad ka toiduainete importi riiki, mille tõttu võivad britid jõulude ajal jääda tühjade lettide ja kaubariiulitega.

Briti ajakirjanikud intervjueerisid kaasmaalasi, kelle arvates võidakse enne jõule letid tühjaks osta ning pärast jõule ja uuel aastal ohustab neid nälg ja ravimite puudus.

«Kui valitsus kiiresti midagi ette ei võta, siis suur osa rahvast jääb nälga ja esmatarbekaupadeta nagu WC-paber,» nentis üks intervjueeritu.

Kaupade saamist Suurbritannias mõjutab ka see, et teiste riikide kaubaautode juhid eriti ei taha sinna sõita, kuna kardavad, et võivad uute koroonapiirangute tõttu lõksu jääda.

Üks anonüümseks jääda soovinud Hollandi transpordifirma juht sõnas Briti meediale, et olukord on katastroofiline.

«Just siis, kui arvati, et olukord ei saa enam hullemaks minna, läks see hullemaks. Tarne Suurbitanniasse võib katkeda, kannatavad nii tarnijad kui Briti ostukeskused,» teatas transpordifirma juht.

Briti Toidutööstuse assotsiatsiooni (FDF) juhataja Ian Wrighti hinnangul võib kaubaveo häirumine avaldada olulist mõju värske toidu kättesaadavusele Suurbritannias jõulude ajal. Wright lisas, et Suurbritannia valitsus peaks veenma Prantsusmaad kiirelt lubama kaubaliiklust. Samuti on probleeme ekspordiga Suurbritanniast Euroopasse.

Veoautod 18. detsembril Calais' lähedal Coquelles'is ootamas Suurbritanniasse pääsemist.
Veoautod 18. detsembril Calais' lähedal Coquelles'is ootamas Suurbritanniasse pääsemist. Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia valitsus hakkab tänasel erakorralisel koosolekul arutama tekkinud keerulist olukorda.

Suurbritannia piirangute tõttu peatub Lääne- ja Kesk-Euroopas paljudel liinidel rongiliiklus, ohustades jõuluturistide plaane.

Raudtee-ettevõte Eurostar teatas oma veebileheküljel, et selle nädala alguses ei saa rongidega sõita Londonist Pariisi, Brüsselisse, Lille'i ega Amsterdami.

Eurostari teatel peaks rongiliiklus taastuma 23. detsembril.

Suurbritannias on koroonaviiruse diagnoosiga 2,04 miljonit inimest, viirushaigusest Covid-19 paranenute kohta andmed puuduvad ja Covid-19 on võtnud elu ligi 68 000 inimeselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles