VIDEO ⟩ Maailma ühte vanemat sõjaväeakadeemiat West Pointi tabas eksamiskandaal

Inna-Katrin Hein
Copy
USA president Donald Trump koos West Pointi kadettidega vaatamas 12. detsembril 2020 New Yorgi Michie staadionil maaväe ja mereväe vahelist ameerika jalgpalli matši
USA president Donald Trump koos West Pointi kadettidega vaatamas 12. detsembril 2020 New Yorgi Michie staadionil maaväe ja mereväe vahelist ameerika jalgpalli matši Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

Maailma ühte vanemat ja Ameerika Ühendriikide vanimat sõjaväeakadeemiat West Pointi tabas aastakümnete suurim eksamiskandaal, millega on seotud kümned kadetid.

Koroonapandeemia tõttu on sõjaväeakadeemia õpilased kaugõppel ja rohkem kui 70 neist süüdistatakse interneti vahendusel toimunud matemaatikaeksamil spikerdamises, teatab bbc.com.

Spikerdajad, kellest 72 on esmakursuslased ja veel üks on teise aasta õpilane, võtsid pettuse ja akadeemia aukoodeksi rikkumise omaks. Kõige enam spikerdati mais toimunud eksamil.

Eksamineerijad jõudsid pettuse jälile, kui märkasid arvutusülesannetes kummaliselt palju sarnaseid vigu. 

Viiskümmend viis petmist tunnistanud kadetti peavad läbima kuuekuulise rehabilitatsiooniprogrammi ja nad on ülejäänud aja West Pointis katseajaga.

Osade spikerdamisjuhtumite uurimine jäeti tõendite puudumise või kadettide väljalangemise tõttu pooleli, samas mitmed teised kadetid peavad astuma kaasõpilastest koosneva nõukogu ette kuulmaks, kas neid karistatakse või visatakse koolist välja.

West Pointi mälestusmärgil kivisse on raiutud kadettide aukoodeks: «Kadett ei valeta, peta, varasta ega salli neid, kes seda teevad».

Kindralleitnant Darryl Williams sõnas meediale, et West Pointis on tähtis aukoodeks ja selle elluviimine.

«Koroonapandeemia ajal tuleb õppetöö tase säilitada ja mitte teha järeleandmisi. Kadetid peavad jääma aukoodeksile kindlaks,» lisas õppejõud Williams.

Eelmine suur eksamispettuse skandaal oli West Pointis 1976. aastal ja siis petsid kadetid elektriinseneri eksamil. 153 neist visati koolist välja või lahkusid ise.

Kui ilmnes, et sõjaväeakadeemia juhid olid juhtumi uurimisel vigu teinud ja seadust rikkunud, nõudis suurem osa kadette kooli tagasi võtmist. Nad said tagasi ja lõpetasid edukalt.

West Pointi sõjaväeakadeemia asub New Yorgist 100 kilomeetri kaugusel.

West Pointi sõjaväeakadeemia asutati 16. märtsil 1802, üks aasta pärast seda, kui president Thomas Jefferson (1743 - 1826) oli selleks käsu andnud.

West Pointis on õppinud mitmed USA tuntud kindralid, kaasa arvatud kodusõja (1861 - 1865) aegsed rivaalid, Ulysses S Grant ja Robert E Lee ning kaks teise maailmasõja (1939 - 1945) komandöri Douglas MacArthur ja Dwight Eisenhower.

Maailma vanim sõjaväeakadeemia on Taanis ja see asutati 1701, Briti sõjaväeakadeemia loodi 1741, Norra oma 1750 ja Prantsuse oma 1751.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles