LUGEJA VIDEO ⟩ Kaadrid hetkest, mil salapärane «kunstnik» Viljandisse Joala kuju meemi püstitas

Elu24
Copy

Kestval nädalal (ja tegelikult juba varem) on meedias palju räägitud Viljandisse püstitatud Jaak Joala mälestusmonumendist. Jätkuvalt saab monument kriitikat ja netirahvas oma arvamusega tagasi hoidnud ei ole. Selle üle on heidetud nalja ja sellest on sündinud meeme. Hiljuti püstitas salapärane «kunstnik» Viljandisse  aga erilise Joala kuju meemi ehk Helir-Valdor Seedri monumendi. Elu24 avaldab lugeja video hetkest, mil meem ilmavalgust nägi.

Armastatud laulja Jaak Joala Viljandisse püstitatud mälestusmonument on muutunud üha kõmulisemaks. Juba enne monumendi püstitamist koguti selle vastu allkirju ja lõpuks tekkis internetiavarustesse ka Joala kuju meem, kus fototöötluse abil paigutati see erinevatesse tuntud kohtadesse maailmas.

25. detsembril avaldas Sakala piltuudise meemist, mis netiavarustest tänavapilti jõudis. Nimelt oli meemi autor printinud välja Viljandi linnavolikogu esimehe ja Isamaa erakonna juhi Helir-Valdor Seedri näopildi, lõiganud välja paberist käed ning kleepinud need siis Tartu tänavale kuulutustulba külge.

Ei ole teada, kes on selle kleepimistöö autor, kuid selle ideed seostati koheselt Joala ausambaga.
Ei ole teada, kes on selle kleepimistöö autor, kuid selle ideed seostati koheselt Joala ausambaga. Foto: Tarvo Madsen

Sakala tõi välja, et tegu võib võtta lausa protestina, kuna kohalik meedia on mälestuskuju idee autoriks nimetanud just Seedri, kes juba suvel seda skulptor Mati Karminiga arutas.

Salapärase «kunstniku» looming ehk Seedri meem-kuju valmis pimeduses ja nagu videoklipist näha oli tegu ühemehetööga.

Detsembrikuu viimasel nädalal avaldas Joala kuju kohta arvamust ka Ameerikast Eestisse kolinud ja Viljandis elav kirjanik Justin Petrone. Kirjanik tõdes Facebooki postituses, et ta kujust vaimustuses ei ole ja lisas, et eestlased ei oska monumente teha. 

29. detsembril Elu24 Facebooki seinale lisatud postitusele, mis Petrone arvamust edastas, jäeti üle saja kommentaari ja pea kõik olid kirjanikuga nõus.

Jaak Joala mälestuseks rajatud skulptuur jõudis 29. detsembril Viljandisse ja sai Posti tänavale paika.
Jaak Joala mälestuseks rajatud skulptuur jõudis 29. detsembril Viljandisse ja sai Posti tänavale paika. Foto: Marko Saarm

«Tõesti on inetu.. Oleks võinud midagi muud olla ikka, mis on ilus ka ja tõesti hea mälestuseks,» kirjutas näiteks üks eestlanna. 

Mitmel korral toodi välja, et mälestusmonument ei ole üldse armastatud laulja moodi. «Jube. Niikaua Joala nüüd ka surnud pole olnud et nägu enam ei mäletata,» lajatas üks kodanik. Sarnast probleemi täheldas ka teine: «Taiese autor peaks nüüd küll häbenema ja põgenema! See on küll samapalju Oleg Melnik, Mait Maltis või Erich Kriger...»

Postituse kõige populaarsema kommentaari lisanud kodanik aga lajatas: «See tuleks kohe maha võtta ja ära lõhkuda! Jaak Joala ei oleks sellist ***** tahtnud! Me peaks Teda austama, mitte maha tegema!»

Ka mujal ühismeedias on Joala mälestusmonumendi osas arvamust avaldatud ja seda tihti kriitiliselt humoorikas võtmes. Näiteks tegi Eesti ajakirjanik Allar Tankler nalja, et monumendi autorid lootsid justkui Joala märkamatult püstitada.

Twitteris olid ka teised arvamust avaldanud. Küll võrreldi Joala kuju «Star warsi» filmist tuntud kaadriga kui ka hiina mänguasjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles