Soome Levi suusakeskuses oli suurpõleng

Inna-Katrin Hein
Copy
Soome Lapimaa Levi suusakeskus
Soome Lapimaa Levi suusakeskus Foto: Aku Häyrynen via www.imago-images.de/imago images/Lehtikuva/Scanpix

Soomes Lapimaal Kittilä vallas Levi mäesuusakeskuses hävines ööl vastu tänast tulekahjus 1000-ruutmeetrine suusahooldus- ja kontorihoone.

Lapi päästeteenistuse valvetuletõrjuja Lauri Mannineni sõnul oli põleng väga võimas ja kustutamine võttis aega, järelkustutus kestab ning piirkonnas on antud mürgise suitsu hoiatus, teatab yle.fi.

Suusakeskuse Sirka küla elanikel soovitatakse jääda siseruumidesse ning hoida aknad ja uksed kinni, kuna hoone varametest tuleb seni palju mürgist suitsu.

Mannineni sõnul näitas esmane põlengukoha uurimine viga elektrisüsteemis, mis oli vananenud. Põlengus hävinenud hoone oli amortiseerunud ja mitu korda laiendatud viisil, mis ei vastanud nõuetele. Selle tõttu olid kustutustööd raskendatud, kuid tuletõrjujad tegid kõik, et kahjutuli ei leviks lähedalolevatele hoonetele.

Süttinud hoonest jõuti tuua välja osa suusamäe hooldustehnikast ja mootorkelke.

Firma Levi Ski Resort Oy tegevjuht Jouni Palosaari sõnas meediale, et põlengukahju on umbes 2,5 miljonit eurot ja neil on kindlustus.

Põlengust hoolimata jäävad mäesuusanõlvad avatuks.

«Õhus on suitsu, kuid suusatajad on põlengukohast piisavalt kaugel. Õhurõhkkonna tõttu on suits kohapeal ega tõuse kohe kõrgemale. Rõhkkonna ja ilma muutudes peaks ka suits ja suitsulõhn kaduma,» teatas Palosaari.

Tuletõrjujad said põlengu kohta teate 3. jaanuaril kell 21.25 kohaliku aja järgi.

Levi ehk Levitunturi on Soome suurim suusakeskus, mis asub Põhja-Soomes Lapi maakonnas. Mäesuusakeskus ja mäed asuvad 206 ja 531 meetri vahel. Suusaradasid on kokku üle 40 kilomeetrit.

Levile lähim linn on 170 kilomeetri kaugusel asuv Rovaniemi. Soome pealinn Helsingi asub 1000 kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles