FOTOD Vene meedia tampis MMil medalita jäänud hokijuuniorid maa sisse

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Venemaa hokijuuniori Zahhar Bardakovi tühi pilk ütleb rohkem, kui tuhat sõna: ka Soomelt saime tappa...
Venemaa hokijuuniori Zahhar Bardakovi tühi pilk ütleb rohkem, kui tuhat sõna: ka Soomelt saime tappa... Foto: JASON FRANSON/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Venemaa U20 hokikoondis lahkus Kanadas Edmontonis toimunud juunioride maailmameistrivõistlustelt tühjade kätega, poolfinaalis hävisid venelased Kanadale 0:5 ja pronkimatšis tuli tunnistada Soome eakaaslaste paremust 1:4.

Venemaa koondis saab aga kodumaa meedias nüüd veelgi suuremat kolakat, kui kahes viimases hokimatšis vahtralehemaal kokku.

Venelastel tuli lõppenud MMil põlvitada nii Kanada, kui ka Soome hokijuunioride ees.
Venelastel tuli lõppenud MMil põlvitada nii Kanada, kui ka Soome hokijuunioride ees. Foto: Peter Kovalev/Peter Kovalev/TASS/Scanpix

«On aeg võtta kokku turniir, millest sai üks Venemaa kaasaegse hoki suurimaid pettumusi,» kirjutas ajakirjanik Lev Lukin veebilehel Championat.

Lukin avaldab hämmeldust selle üle, et Venemaa noored pole jäähoki MM-tiitlit võitnud juba alates 2011. aastast. Kuid pärast seda on medalitest ilma jäänud vaid kaks korda, teine kord saabus Edmontonis teisipäeval.

Venemaa juunioride hokikoondise väravavaht Jaroslav Askarov ei saa veel täpselt aru, et soomlased on 1:0 ette läinud.
Venemaa juunioride hokikoondise väravavaht Jaroslav Askarov ei saa veel täpselt aru, et soomlased on 1:0 ette läinud. Foto: JASON FRANSON/The Canadian Press/PA Images

«Rahvuskoondise tulemus on masendav. Venemaa langes play-offides. Meeskond mängis kaitses argpükslikult, puudus liider, kes oleks meeskonda üles kütnud.»

Lukin annab oma kirjutises piitsa nii mängijatele, kui ka meeskonna peatreenerile Igor Larionovile. Lukin nimetas kunagise CCCP-i legendi peatreeneridebüüti alla 20-aastaste MMil ebaõnnestunuks.

NSVLi ja Venemaa hokilegend Igor Larionovit süüdistakse liiga pehme mängustiili rakendamises.
NSVLi ja Venemaa hokilegend Igor Larionovit süüdistakse liiga pehme mängustiili rakendamises. Foto: Peter Kovalev/Peter Kovalev/TASS/Scanpix

«Ta on tark teoreetik ja kõik mõistavad tema jäähokialaseid ideid, kuid on hoopis teine asi neid jääl ellu viia.»

«Kanadas oli väljakul selgrootu meeskond, kes ei suutnud jõulisele mängule omalt poolt samaga vastata. Larionovi «Nõukogude hoki» jäi pehmeks ja vastastel ole meie omade vastu kerge mängida,» kirjutas Lukin.

Lukini sõnul oli kurb, et isegi Vene koondise tähed ei suutnud mängudesse pööret tuua.

«Treener ei täitnud talle pandud ootusi, kuid mängijad olid veelgi suuremaks pettumuseks.» 

Larionov sai kriitikat juba pärast haledat lüüasaamist Kanadalt. Kuid nüüd kerib kriitika veelgi rohkem hoogu. Ria Novosti teatel olid nii Venemaa fännid, kui spetsialistid pronksimatšist Soomega raevunud. 

«Larionov tegi kõik, et Venemaa ei võidaks,» ütlesid ülekandes isegi Vene telekommentaatorid. 

«Kõige kehvem meeskond viimase kümne aasta jooksul,» kirjutas üks fänn. 

5.jaanuar 2021. Venemaa juunioride hokikoondis on langenud masendusse.
5.jaanuar 2021. Venemaa juunioride hokikoondis on langenud masendusse. Foto: Codie McLachlan/AFP/Scanpix

Lukin usub, et Venemaa hokinoorte kehvas esituses pole süüdi ainult peatreener või liidri puudumine. Ta kritiseeris ka mudelit, kuidas Venemaal uusi tähti kasvatatakse. Lukini sõnul jõuavad hokimehed juba õige noorelt haljale oksale: neile pakutakse häid lepinguid, nende vanematele organiseeritakse tasuvad töökohad, mängija pere finantselu saab tuule tiibadesse. Selline moodus teeb aga potentsiaalsed tähed varakult passiivseks.

«Hokikuttide areng peatub ja 19-aastaselt on nad nagu täissöönud kassid.»

Lukini arvates oleks parem kui noored mängijad läheksid ennast täiendama Põhja-Ameerika juuniorisarjadesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles