VIDEO ⟩ Juht lukustas end autosse ja hakkas vaidlema, politsei purustas autoakna (11)

Elu24
Copy
Politsei purustas akna pärast mitmeid hoiatusi.
Politsei purustas akna pärast mitmeid hoiatusi. Foto: Kuvatõmmis

Eile hakkas sotsiaalmeedias levima video, kus politseiga vaidlema hakanud autojuht filmis üles, kuidas politsei tema autol akna purustab.

politsei ei tunne seadust ja närvikava nõrk

Posted by Taavi Usta on Kolmapäev, 6. jaanuar 2021

Eile päeval Taavi Usta poolt jagatud klipist saab aimu, kuidas võib lõppeda politseiga koostööst keeldumine. Eemalt paistvast Viking Line'i laevast võib järeldada, et vahejuhtum leidis aset A-terminali juures Tallinnas.

Üle kahe minuti kestvale videole on filmitud, kuidas Usta vaidleb patrulliga, kes käsivad tal akna avada ja dokumente näidata. Pärast mitmeid hoiatusi ning mehe peetud loengut õigustest purustatakse tema aken. Mees lisas videole ka süüdistuse, et politsei «ei tunne seadust» ja on «nõrga närvikavaga».

Kellel on õigus?

Usta kommentaaridest selgub, et video algab siis, kui patrull on temaga läbi suletud klaasi ja lukus uste juba pool tundi rääkinud. Sellest tulenevat ka tema aeglane ja raske kõneviis, mille põhjalt sotsiaalmeedias oletati joovet.

«Avage uks!» käskis patrull juba valjuhäälselt. «Mina olen vaba isik,» seletas juht samas vastu, «kes pole kellegi vastu ohtlik.» Sellele järgnes jutt, kuidas eriolukorra puudumine ja piiritsoonis mitte olemine tähendab, et neil pole õigust tema autot kinni pidada.

«Teile on korraldus antud dokument anda,» selgitas üks korrakaitsja talle, miks neil on vaja autosse pääseda. Nähtavasti sooviti kontrollida, et mehel mingeid piiranguid seoses koroonaga peal pole. «Kas te annate oma dokumendid vabatahtlikult?» küsiti juhilt viimaks. «Loeng» aga jätkus, seega purustati teleskoopnuiaga klaas ning käsutati mees autost välja.

Tallinna kordoni vanemstaabiametnik Katrin Järvelaht:

Politsei kontrollib sadamaalal pisteliselt dokumente, et tuvastada Terviseameti ametiabi raames reisijad, kes on kohustatud välisriigist Eestisse saabudes COVID-19 haiguse leviku tõkestamiseks jääma eneseisolatsiooni.

5. jaanuaril kella 23.20 ajal kontrolliti Tallinna sadamas Soome laeva pealt saabunud sõiduautot Volkswagen, mis ei peatunud käega ja punase märgutulega antud peatumismärguandele ning sõiduki peatamiseks kasutas politseiametnik ka vilet. Sõidukit juhtinud 46-aastane mees käitus provokatiivselt – ta ei olnud nõus esitama kontrollimiseks isikut tõendavaid dokumente ega lasknud ametnikel oma tegevuse põhjuseid ja eesmärki selgitada, vaid segas vahele.

Politseiametnikud vestlesid mehega paarkümmend minutit. Nähes, et vestlus ei aita politseinike antud seadusliku korraldust täita, hoiatasid politseinikud juhti, et korralduse täitmata jätmise korral on ametnikel õigus kasutada sundi. Politseinikud hoiatasid meest sunni kasutamise eest korduvalt ning andsid autos viibijatele enne klaasi purustamist soovituse katta silmad, et ennast klaasikildude eest kaitsta. Sunni kasutamist hinnatakse alati ka tagantjärele ning turvataktika spetsialistid vaatavad üle selle konkreetse juhtumi asjaolud.

Volkswageni roolis olnud 46-aastane mees on ka varem Tallinna sadamas provokatiivselt käitunud ja dokumentide esitamisest keeldunud. Eespool mainitud isik on politseinikele varasemast tuttav ning tal puudusid alkoholijoobele viitavad tunnused, seetõttu tema joovet 5. jaanuaril ei kontrollitud. Mehe suhtes on algatatud kaks väärteomenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb riikliku ja haldusjärelevalve takistamist.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles