Hispaanias nabiti kinni Euroopa suurima sünteetilist narkot tootnud grupeeringu liikmed

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Hispaania politsei nabis kinni ühe Euroopa suurima sünteetilise narko tootmise ja levitamise võrgustiku liikmed ja konfiskeeris hulga keelatud aineid.
Hispaania politsei nabis kinni ühe Euroopa suurima sünteetilise narko tootmise ja levitamise võrgustiku liikmed ja konfiskeeris hulga keelatud aineid. Foto: Hispaania siseministeerium

Hispaania politsei arestis pea aasta toimunud uurimise järel rekordarvu sünteetilisi narkootikume ja vahistas kümmekond Euroopa suurima sünteetilisi narkootikume tootnud ja vahendanud inimest.

Läbiotsimiste käigus konfiskeeriti 827 000 ecstasy tabletti, 76 kilo amfetamiini, 39,5 kilo metamfetamiini ja 217 liitrit vedelat amfetamiini, vahendas Guardian.

Lisaks vahistati Hispaania tsiviil- ja riiklike politseijõudude ühise uurimise käigus üksteist inimest Hispaaniast, Hollandist, Rumeeniast, Kolumbiast ja Itaaliast.

Võimuesindajate poolt tehtud avalduses öeldi, et ühe kinnistu läbiotsimise käigus avas üks jõugu liikmetest ka politsei pihta tule. 

Kuritegelikku jõuku kirjeldati kui kõige olulisemat kuritegelikku organisatsiooni Hispaania narkokaubanduse ajaloos. Grupeeringu peamine tegevusala on sünteetiliste uimastite valmistamine ja salakaubavedu. Oma tegevust rahastas jõuk peamiselt suure hulga hašiši ja marihuaana smugeldamisega Suurbritanniasse ja Hollandisse.

Salakaubavedajad peitsid hašiši ja marihuaana kolmefaasilistesse trafodesse, mida veeti autodega välismaale. Kui trafod Hollandisse jõudsid, eemaldati hašiš ja marihuaana ning asendati tagasiteeks sünteetiliste uimastitega.

Järgmise etapi jooksul, kui sünteetilised uimastid jõudsid Hispaaniasse, toimus nende töötlemine. 

«Jõuk kasutas kokkasid ehk amfetamiini, metamfetamiini või MDMA valmistamise eksperte, kes töötasid kahes laboris, mille kurjategijad olid Barcelonasse rajanud,» kirjeldas Hispaania politsei oma pressiteates. 

Seejärel veeti narkootikumid üle Hispaania laiali, kasutades selleks rendiautosid ja varjatud kambritega sõidukeid.

Ligi aasta kestnud politseioperatsioon viis viimase 20 aasta jooksul suuruselt teise amfetamiinikoguse konfiskeerimiseni Euroopas.

«Samuti väärib märkimist, et arestitud 217 liitrist vedelast amfetamiinist, kui kuritegelik grupeering oleks selle oma Barcelona laborites ümber töödelnud, oleks saanud 738 kilo amfetamiini, mis oleks olnud suurim Hispaanias konfiskeeritud amfetamiinikogus,» lisati teates. 

Ametnikud, kes otsisid läbi hooneid Barcelonas, Sevillas, Ibizal ja Málagas, konfiskeerisid ka 2000 annust LSD-d, 310 kilo hašišit, 89 kilo pakendatud marihuaanat, kaks püstolit, paar suurtükimürsku, matšeete, üheksa sõidukit ja 267 000 eurot sularaha.

11 vahistatud inimest said süüdistuse uimastikaubanduses, kuritegelikku ühendusse kuulumises ja ebaseaduslikus relvade käsitlemises. Neist kaheksa on eeluurimisvanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles