ARMUSULID ⟩ 33-aastane Eesti naine sattus Tinderis armsama asemel kelmi võrku

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Tinderis võid armsama asemel kaaslaseks saada kelmi.
Tinderis võid armsama asemel kaaslaseks saada kelmi. Foto: via www.imago-images.de/imago images/Joko/Scanpix

Eestis levib petuskeem, milles armukelmid püüavad Tinderis naiste ja ka meeste päid segi ajades investeerimisnõu anda. Ühte sellisesse lõksu langes alles hiljuti internetist armastust otsinud eestlanna.

18. jaanuaril alustas Põhja prefektuur menetlust 33-aastase naise avalduse põhjal. Eestlanna tutvus Tinderis mehega, kes mõnenädalase suhtluse järel soovitas ennast talle kui professionaalset investeerimiskonsultanti.

Mees pakkus naisele võimalust kaubelda krüptovaluutaga, kuid lõi talle vale ettekujutuse. Selle tulemusel tegi naine enda pangakontolt kauplemisplatvormile ülekandeid 700 euro väärtuses, kuid raha sealt tegelikult välja võtta ei saanud. Vähe sellest, kelm nõudis ohvrilt erinevatel ettekäänetel aina juurdemakseid.

Põhja prefektuuri kelmuste ja majanduskuritegude talituse juht Paul Pihelgas rääkis Elu24-le, et mullu alustas politsei Tallinnas ja Harjumaal kaheksa kriminaalmenetlust, kus kannatatanud suhtlesid kelmidega Facebook, Tinder ja Mail.ru keskkondades  - esialgsetel andmetel on kahju kokku ligi 180 000 eurot. «Selle aasta jooksul on selliseid juhtumeid olnud Põhja prefektuuris kaks,» lisas ta.

Tutvumisäppide ja sotsiaalvõrgustike kaudu on kelmid Pihelgase sõnul üritanud ohvreid leida ka varem. Enne pandeemiat ja reisipiiranguid oli tegemist nö klassikalise armupettusega. See tähendab, et inimesed tutvusid, suhtlesid ja neil tekkis distantssuhe.

«Mõne aja pärast avaldas üks osapooltest soovi külla tulla ja palus reisiraha või rääkis, et tema laps, tema ise või laps on haigestunud ja kurtis kehva majandusliku seisu üle. Kuna ohvri jaoks oli see kelm saanud lähedaseks inimeseks, siis soovis ta hädasolijat aidata ning saatis raha. Inimese heatahtlikkust kuritarvitati seni kuni ilmes, et ilusa pildi taga on kelm,» kirjeldas Pihelgas. 

Investeerimispettused on Eestis politsei kinnitusel kahjuks väga levinud ning mullu jäid eestimaalased ilma kokku rohkem kui viiest miljonist eurost. Kuna aga telefoni teel investeerimispakkumisi tehes on ohvreid leida üha raskem, kasutavad kelmid uusi võimalusi.

«Tutvusportaalis end noorte ja kaunite neidudena esitlevad kelmid suhtlevad nii inglise kui ka vene keeles. Alguses räägivad nad enda kogemusest investeerimisel ning pakuvad oma nõu ja abi – mõni neist ütleb, et on investeerimiskonsultant, mõni väidab, et tal on kogenud mentor, mistõttu on riskid madalad ja tulu garanteeritud,» tõi Pihelgas näiteid.

Politsei hoiatus kohtinguäppides tegutsevate investeerimiskelmide eest.
Politsei hoiatus kohtinguäppides tegutsevate investeerimiskelmide eest. Foto: PPA

Seejärel pakub «neiu», et ehk on uuel silmarõõmul ka soovi proovida. «Kui inimene on esimese ülekande teinud, hakatakse tungivamalt peale käima, et «pandaks kasvama» veel rohkem raha. Tegemist on pettusega ja oma raha ega lubatud tulu ei näe ohver kunagi,» hoiatas Pihelgas.

Põhja prefektuuri kelmuste ja majanduskuritegude talituse juhi sõnul võib kelm vestlust ülal hoida mitu nädalat või isegi kuud ning alguses rääkida tühjast-tähjast, alles siis muu jutu käigus mainida, et tegeleb investeerimisega.

«Kui mees näitab ka ise üles huvi investeerida, selgitab naine üksikasjalikult kuidas see käib ja annab juhiseid, kuid rõhutab korduvalt, et soov investeerida peab olema mehe enda otsus. Alles pärast esimese ülekande tegemist muutub jutt pealetükkivamaks – soovitatakse investeerida aina enam, et ka tulu suurem oleks,» rääkis Pihelgas.

Selleks, et mitte sattuda pettuse ohvriks, järgi lihtsaid nõuandeid:

• Kui sulle saabub investeerimispakkumine, mis lubab kiiresti suurt tulu, siis suhtu sellesse ettevaatlikult.

Ära tee omale kasutajakontot ega jäta oma andmeid võõrastele veebilehtedele.

Ära edasta «maaklerile» andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, infot muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.

• Igasugune investeerimine ja laenu võtmine tähendab lepingu sõlmimist. Loe kindlasti läbi lepingu tingimused ja pööra tähelepanu võimalikele lisatasudele.

• Ära tee ülekannet enne, kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta. Kasuta internetiotsingu abi ja kui sealt infot ettevõtte kohta ei leia, peaks see ettevaatlikuks tegema.

• Kuna tutvusportaalides võidakse kasutada internetist vabalt leitavaid pilte, siis soovitame teha nö tagurpidi pildiotsingu – nii on võimalik leida pildi algallikas.

• Kui saad sellise pakkumise, lõpeta inimesega suhtlemine, blokeeri kasutaja ja anna sellisest kontaktist teada PPA infoliinile 6123000.

• Kui oled saanud kahju, pöördu politseisse.

Hoiata palun sellest skeemist oma tuttavaid, sõpru ja pereliikmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles