KARMID KAADRID ⟩ Hiiglaslikud Navalnõi meeleavaldused muutusid ka vägivaldseteks

Elu24
Copy
Erakordselt hakati täna ka politseinikele vastu.
Erakordselt hakati täna ka politseinikele vastu. Foto: Kuvatõmmis

Harukordselt üle terve Venemaa levinud Putini-vastastele meeleavaldustele vastasid võimud politseivägivalla ja tuhandete vahistamistega. Õhtu saabudes hakkas rahvas mitmes paigas ka politseinikele vastu.

Tänased Putini-vastased meeleavaldused Venemaal on pretsedenditud. Tavaliselt on opositsiooniliste liikumiste keskusteks suurlinnad nagu Moskva ja Peterburi. Nüüd saabusid inimesed Aleksei Navalnõi kutsel tänavatele Kaug-Idast Läänemere rannikuni, kogunedes isegi näiteks Jakutskis hoolimata -53 külmakraadist.

Päeva jooksul levis videoid, mis näitasid OMONi kiiret vastust meeleavaldustele. Kui Siberis hakati juba kogunenud meeleavaldajaid vahistama, siis Moskvas barrikadeeriti Pushkini väljak ja mõned tänavad ennetavalt. Mitmel pool mujal ei suudetud aga inimeste kogunemist takistada.

Praeguse info järgi oli meeleavaldusi 112 linnas, osalejate arv ulatus sadadest kümnete tuhandeteni suurlinnades. Kui üle riigi välja tulnud meeleavaldajate arv pole kindel, siis praeguseks on teada üle 2500 vahistatu.

Sotsiaalmeedias kulutulena levinud klippidelt võib näha mõningaid erakordsemaid kaadreid. Puškini väljakul otse Mediazona kaamera ees vahistas OMON 14-aastased poisid. Seal samas üritas politseinik aga ära vedada isegi väikest koolilast. Moskvas oli võimude taktikaks ootamatult agressiivne käitumine politsei poolt.

Mitmel pool ründasid OMONi salgad rahvahulkasid, ses marssisid ja skandeerisid putini-vastaseid loosungeid. Eriti karmilt koheldi Navalnõi arestimajani jõudnud inimesi. Levis ka šokeeriv video, kus Peterburis politseinikult vahistamise põhjust küsinud naist löödi jõhkralt jalaga kõhtu.

Kuna rahumeelne protest vägivalla eest ei kaitsnud, hakkasid õhtu saabudes mitmes paigas järjest enamad inimesed ka politseile vastu. Päeval levis kaadreid, kui inimesed loopisid politseinikke lumepallidega. Samas hakati kumminuiadega politseinikele ka otseselt vastu.

Õhtul ründas rahvahulk Moskvas aga koguni rahva sekka sõitnud valitsuse numbrimärkidega autot. Kinnitamata andmetel sai sõiduki juht ka viga. Mõningatel andmetel on tegemist riikliku salapolitsei FSB autoga.

Lääne analüütikute hinnangul ei lähe Putini peamine argument, mis vastandab tema ametiaega 1990. aastate korralageduse ja vaesusega, enam noortele peale. Nende jaoks on viimastest kümnendist meenuv võimaluste puudus teravas kontrastis Navalnõi dokumentaalist nähtud Putini luksuslike elutingimustega.

Opositsiooniliider Navalnõi on üles kutsunud juba ka järgmisele meeleavaldusele järgmisel nädalavahetusel. Kuna see võib venida sarnaseks kaikaveoks nagu Valgevene olukord, kardetakse, et tänaseid vahistatuid võivad oodata hirmutamiseks mõeldud näidisprotsessid ja pikad vanglakaristused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles