Piraadid röövisid Guinea lahes konteinerlaevalt 15 Türgi meremeest (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Konteinerlaev Mozart 16. septembril 2020 Lõuna-Aafrika Durbani lähedal
Konteinerlaev Mozart 16. septembril 2020 Lõuna-Aafrika Durbani lähedal Foto: BAREND J V RENSBURG/ISLE OF CAPR/via REUTERS/Scanpix

Piraadid röövisid Libeeria lipu all sõitvalt konteinerlaevalt rünnaku käigus 15 Türgi meremeest.

Üks mermeestest, Aserbaidžaani kodanik, hukkus 23. jaanuari intsidendis ning kõik pantvangi langenud on Türgi kodakondsusega, teatab cnn.com viitega uudisetagentuurile Reuters, mille ajakirjanikud said laeva munsterrolli.

Aafrika vetes tegutsevate piraatide käest pääses laeva Mozart kolm meeskonnaliiget, kelle sõnul tegutsesid relvastatud piraadid väga kiiresti ja laevameeskonnal ei olnud eriti võimalust mereröövlitele vastu astuda.

Konteinerlaev Mozart 16. septembril 2020 Lõuna-Aafrika Durbani lähedal.
Konteinerlaev Mozart 16. septembril 2020 Lõuna-Aafrika Durbani lähedal. Foto: BAREND J V RENSBURG/ISLE OF CAPR/via REUTERS/Scanpix

Triivima hakanud laeva ja kolme meremeest aitasid Kesk-Aafrika läänerannikul asuva Gaboni võimud.

«Laev jõudis meie vetesse ja me abistasime meeskonda paari meremiili kaugusel Port Gentilist,» sõnas Gaboni presideni kantselei pressiesindaja Jessye Ella Ekogha, kuid ei avaldanud täpsemat infot.

Konteinerlaev oli teel Nigeeriast Lagosest Lõuna-Aafrikasse Kaplinna, kui piraadid seda Guinea lahes ründasid. Laev oli siis São Tomé ja Príncipe saarest 160 kilomeetri kaugusel.

Laeva neljanda kapteni Furkan Yareni sõnul liikusid nad «pimesi» Gaboni vetesse, sest piraadid lõhkusid suure osa laeva juhtimissüsteemist, vaid radar töötas. Yaren lisas, et nad kolm, kellel õnnestus laevale jääda, said kõik piraatide rünnakus vigastada.

Türgi meedia teatel kasutab Libeeria lipu all sõitvat laeva Istanbulis tegutsev Bodeni firma.

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani esindajate sõnul astuvad võimud samme, et meremehed piraatide käest päästa ning president helistas laevale jäänud neljandale kaptenile Yarenile.

Türgi võimude teatel ei ole piraadid nendega veel kontakti võtnud ega Türgi kodanike eest lunaraha nõudnud.

Piraatide kätte langes ka Mozarti 1. kapten, 42-aastane Mustafa Kaya, kelle tüürimehest vend Seyit Kaya loodab, et kõik laheneb ja ta vend pääseb eluga.

Nigeeria mereväe komandör Edward Yeibo sõnas, et nad ei olnud nende vetest lahkunud laeva ründamisest teadlikud, kuid uurivad, mis juhtus.

Rahvusvahelise merendusbüroo (International Maritime Bureau) andmetel langes 2020. aastal piraatide kätte 22 laevaründamisintsidendis 130 meremeest. Neist enamik rööviti Aafrika lähedastes vetes.

Mereturvalisust analüüsivate rahvusvaheliste organisatsioonide sõnul peavad Aaftrika riigid veel pingutama, et nende vetes selliseid intsidente enam ette ei tuleks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles