ÄGE PILDISEERIA Ajahüpe. Vormel-1 juhikabiini saja-aastane areng piloodi pilgu läbi

Elu24
Copy
McLareni vormelikabiinid.
McLareni vormelikabiinid. Foto: Elu24 kollaaž

Vormeli 1 autod on aegade jooksul palju muutunud. Ainsa ühise joonena paistab säilinud olevat see, et ka kümneid aastaid tagasi oli F1 autol rool. Kuid isegi see on tänapäeval hoopis teistsugune.

McLareni F1 meeskond rõõmustas vormelifänne tõeliste maiuspala-piltidega aastate tagant. Tall postitas Instagramikontole ajaloolise fotosarja nii öelda «piloodi poolt vaadatuna».

Vanim pilt on peaaegu sada aastat vana. Meeskonna rajaja Bruce McLaren võistles enne F1-karjääri juba siis paarkuümmend aastat vana Austin-7 mudeliga oma kodumaal, Uuus-Meremaal.

Vaata ka teisi pilte klikkides fotol oleval noolel:

Kuuest pildist koosnevas seerias  istutatakse järjest legendaarsemate masinate juhikabiinidesse. Piltide abil võib näha tehnoloogia arengut.

Ayrton Senna ja Lando Norrise silme ette avanes kokpitis üsna erinev vaatepilt. Senna oli hooajal 1988 ülivõimas. Tol ajal oli McLaren MP4/4 võidusõidumasinate tehnika viimane sõna. Käike vahetati käigukangiga ning roolil oli vaid paar nuppu. MP4/4 oli kindlasti läbi aegade üks parimaid F1-autosid. Senna võitis peaaegu kõik GP-etapid, vaid kahel loovutas ta esikoha meeskonnakaaslasele Alain Prostile ning ühel oli parim austerlane Gerhard Berger Ferraril. Senna ja McLaren krooniti ülivõimsalt maailmameistriteks.

Ja ajahüpe 32 aastat edasi. McLareni juhikabiin näib rohkem raketi kokpiti, kui F1-auto moodi välja. Roolil on nupud, klahvid, käike vahetatakse rooli taga olevate labadega. Juhti kaitseb kokpiti ees olev Halo-tüüpi turvakaitse.

Norris ja Carlos Sainz saavutasid meeskondlikult parima tulemuse pärast 2012. aastat, tulles 2020. aastal tiimide arvestuses MMil kolmandaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles