Hädavajaliku D-vitamiini koguse toidust kätte saamine eeldab nutikat planeerimist

Alma - Puhas piim
Copy
Foto: Alma - Puhas piim

D-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, millel on meie kehas mitmeid olulisi rolle. Paraku on suurel osal Eesti inimestest D-vitamiini tase veres allapoole soovituslikku normi. „Praegusel külmal haiguste perioodil on seega eriti oluline oma toiduvalik üle vaadata ning hoolitseda selle eest, et seal ka piisavas koguses päikesevitamiini oleks!“ kirjutab toitumisterapeut Külli Holsting.

D-vitamiin osaleb luukoe arengus ning aitab ära hoida luude hõrenemist ja hammaste lagunemist. See on vajalik ka immuunsüsteemi toimimiseks ja haiguste vastu võitlemiseks – praegusel viiruste perioodil mõistab vast igaüks selle vajalikkust! Samuti aitab vitamiin kaasa vere hüübimisele, lihaste funktsiooni säilimisele ja närvikoe talitlusele. On leitud seoseid ka D-vitamiini puuduse ja erinevate haiguste vahel nagu psoriaasi, südame-veresoonkonnahaigused, paljud vähkkasvajad ja isegi depressioon.  Tõendatud on ka D-vitamiini antidiabeetiline toime, mis aitab ennetada üht järjest enam esinevat kroonilist tõbe – suhkruhaigust.

Selle imelise vitamiini peamisteks looduslikeks allikateks on päike ja toit. Päikesest saadava UVB-kiirguse toimel sünteesib D-vitamiini inimese enda nahk, kuid Eesti päikesevaeses kliimas sellest üksi ei piisa – appi tuleb vitamiinirikas toidulaud. „Seda enam, et päikesevõtmisega liialdamine suurendab nahavähi riski ja kiirendab meie välimuse kiiremat vananemist. Päikese käes võiks viibida kuni 30 minutit nii, et pool kehapinnast oleks päikesele eksponeeritud,“ rõhutab Holsting.

Tema sõnul võiks lisaks loomulikul teel saadavale D-vitamiinile tarbida seda lisandina ja kaasata oma toidulauale erinevate funktsionaalsete toodete näol, sest naha sünteesitud D-vitamiin meie organismis kuigi kaua ei püsi. „Enamikel Eesti elanikel on D-vitamiini sisaldus veres allapoole soovituslikku kogust. Praegusel ajal kui paljud meist töötavad kodukontorites ja väljas liikumist on vähe, kuid koormus immuunsüsteemile on samal ajal suur, vajame kindlasti D-vitamiini lisandit,“ ütles ekspert.

Heaks allikaks piimatooted

Heaks lisaallikaks on D-vitamiiniga rikastatud piimatooted. „Need sisaldavad ka suures koguses kaltsiumi, mis imendub organismis D-vitamiini abil paremini ning tagab, et meie luud oleks terved ja tugevad. Lisaks on piimatoodetes vajalik kogus rasva, mis võimaldab D-vitamiinil lahustuda ja tervise heaks tööle asuda,“ selgitas Holsting.

Toitumisterapeut toob välja, et vitamiinil on eriti suur roll tervise tagamisel eakate, rasedate, imetavate emade, krooniliste haigustega inimeste, ja laste puhul. Ka ülekaalulisus tekitab organismis suuremat D-vitamiini vajadust, samuti need, kes on läbinud kaalukirurgia. Aktiivselt spordiga tegelevatel inimestel suureneb lihaste tööks vajalik kaltsiumi kogus koos selle imendumist soodustava D-vitamiiniga. Regulaarselt peaks oma D-vitamiini taset mõõtma ka osteoporoosi või tsöliaakia või sooltehaiguste diagnoosiga inimesed, samuti need kes kannatavad rauapuudusest tingitud aneemiat. Isegi suukaudsete rasestumisvastaste vahendite regulaarsed kasutajad võiksid olla kursis oma D-vitamiini tasemega.

Seda seisukohta kinnitab ka Valio turundus- ja tootearendusekspert Nele Jõemaa, kelle sõnul on igal sügisperioodil märgata olulist kasvu funktsionaalsete piimatoodete müüginumbrites. „Meie tervist toetav Gefilus toodete sari on inimeste seas juba aastaid tuntud terviseturgutaja. Et pakkuda inimestele veelgi rohkem valikuid, siis lisasime sel aastal enda sortimenti puhtast kodumaisest piimast valmistatud laktoosivabad Alma Vita+ jogurtijoogid, mis on immuunsuse toetamiseks rikastatud nii D-vitamiini, kui ka kasulike piimhappebakterite ning B12-vitamiinidega. Tänu sellele, et jogurtijoogid on laktoosivabad, saavad neid tarbida ka inimesed, kelle jaoks laktoosiga piimatooted tervislikel põhjustel välistatud on,“ kommenteeris Jõemaa.

Toitumisterapeudi sõnul viitab organismi D-vitamiini puudusele sage haigestumine ja pidev väsimus. „Täpse ülevaate keha D-vitamiini sisaldusest saab vereprooviga. Kui süüa nädalas paar korda kuumtöötlemata rasvast kala või kaasata oma toidulauale D-vitamiiniga rikastatud piimatooted, pakub see sügis-kevadperioodil immuunsüsteemile olulist tuge,“ lausus Holsting. 

Copy
Tagasi üles