Kas väikesed jogurtijoogid on kasulikud?

Alma - Puhas piim
Copy
Foto: Alma - Puhas piim

Väikesed jogurtijoogid on populaarseks valikuks nii pere pisemate, täisjõus meeste kui ka terviseentusiastide toidulaual. Kuigi nad on sedavõrd populaarsed, siis kas nad on ka kasulikud?

Valio piimaekspert Elle Must selgitab, et kasulik jogurt on nn „elav jogurt” – seda on hapendatud jogurtibakteritega ning pärast hapendamist ei ole seda enam kuumutatud. Eksperdi sõnul tulebki jogurtite kasulik efekt eelkõige sellest, et kuna jogurtis sisalduvad bakterid on elus, saavad need meie organismi heaks tööle asuda. “Eestis ainult sellisel meetodil jogurteid valmistataksegi. Et olla kindel, et ka säilivustähtaja lõppedes oleks kasulikud bakterid jogurtis säilinud, hoitakse “elusaid” jogurteid külmas ning nende säilivusaeg ei ületa reeglina kolme nädalat,” sõnab Must.

Viimastel aastatel on piimatööstused väga palju mõelnud sellele, et tervislikku jogurtit veelgi kasulikumaks muuta. Nii on poelettidele jõudnud Alma Vita+ jogurtijoogid, millele on lisatud D-vitamiini (seda näitab ka D-täht pakendil), mis aitab paremini kaltsiumit omastada ning B-12 vitamiini, mis on lapse arengu seisukohalt üks olulisemaid vitamiine. Lisaks vitamiinidega rikastatud jogurtitele leiab poelettidelt ka neid tooteid, kuhu on täiendavalt lisatud probiootilisi baktereid – laktobatsillid muudavad jogurtijoogi eriti kasulikuks. “Meie funktsionaalsetesse Alma Vita+ jogurtijookidesse on lisatud 20 miljardit elusat piimhappebakterit nimega Lactobacillus rhamnosus GG. Tegemist on terve inimese soolestikust isoleeritud bakteri tüvega,” toob Must välja.

Probiootilised piimhappebakterid takistavad haigustekitajate kinnitumist ja nende paljunemist sooltes, pakkudes väga vajalikku tuge meie immuunsüsteemile. Jogurtitele lisatud kasulikud bakterid soodustavad sooltes seede- ja imendumisprotsesse, toodavad mitmeid vitamiine ja antioksüdante, vähendavad erinevaid kõhuvaevusi ning rikastavad mikroobikooslust. Igasugune ebakõla soolestikus kandub üle ka meie meeleollu ning võib olla seotud näiteks pideva väsimuse ja käitumishäiretega. Kui meil on kõhus kõik korras, saame tunda end iseendana!

Nii nagu Lactobacillus rhamnosus GG suudavad jääda seedesüsteemis ellu, suudavad uuringute kohaselt vaid vähesed piimhappebakterid. Oluline on aga meeles pidada, et jogurtijoogid ei ole ravimid, mis juba esimesest tarvitamisest suurt mõju avaldavad, vaid vitamiinirikas turgutus meie organismile. Mida rohkem on meie seedetraktis vajalikke ja häid baktereid, seda parem on meie organismi vastupanuvõime haigustekitajatele ja seda paremini töötab kogu organism. “Funktsionaalsete toodete kaasamine oma toidulauale on üks kõige loomulikumaid viise, kuidas nii enda kui ka oma lähedaste tervist talvisel hooajal toetada,” kommenteeris piimaekspert.

Copy
Tagasi üles