Kuidas saab bakter jogurti sisse?

Alma - Puhas piim
Copy
Foto: Alma - Puhas piim

Tervist toetav toitumine on organismile tähtis – eriti viirushaiguste tippajal, mil immuunsüsteem peab olema igal hetkel löögivalmis. Tõsi on, et juba väljakujunenud haigusi pelgalt funktsionaalse toiduga ei ravi, kuid haiguste ennetamisel on organismile kasulikke baktereid sisaldavad tooted toidulaual asendamatud. Aga kuidas leiavad kasulikud bakterid oma tee piimatoodetesse?

Ühed põhilistest kasulike bakteritega rikastatud toodetest Eestis on jogurtid. “Tänapäeva inimene ei huvitu mitte ainult täiskõhutundest, vaid sellest, kas toit on ka hea ja kuidas see tema tervisele mõjub,” sõnab Valio turundus- ja tootearendusdirektor Nele Jõemaa. “Funktsionaalsete piimatoodete puhul on palju räägitud nende kasulikust mõjust seedimisele ja seedekulgla mikrofloorale, vähem aga selle teistest positiivsetest omadustest, mis puudutavad immuunsüsteemi toetavaid omadusi, tugevdades organismi loomulikku vastupanuvõimet ja pakkudes kehale tuge näiteks pärast antibiootikumiravi,” toob Jõemaa välja.

Hinnatud on need probiootilised bakterid, mida teadlased on uurinud ja avastanud neil tervistavaid omadusi. Seepärast on Alma Vita+ sarja toodetele lisatud Lactobacillus rhamnosus GG-nimelisi piimhappebaktereid. Nii saame olla kindlad, et sellesse funktsionaalsesse sarja kuuluvad tooted sisaldavad sisaldavad baktereid, mis ka tõepoolest inimese seedesüsteemis ellu jäävad ning uuringutega tõestatud toimet avaldavad. Kui rääkida otseselt haigusriskide vähendamisest, siis võib “elusate” bakteritega piimatoodete järjepideva tarbimise puhul märkida ära südame-veresoonkonna haiguste, eriti soolevähi riski vähendamise. 

Enne oma uut elu jogurtis jõuavad bakterid laborisse kuivkülmutatuna, et ükski nende headest omadustest transpordi käigus kaduma ei läheks. Bakterid lisatakse jogurtile kohe tootmisprotsessi alguses, mis annab neile piisavalt aega, et soodsatel tingimustel kasvada. Peale kasvuperioodi testitakse iga partiid laboris, et veenduda bakterite olemasolus ja nende arvukuses. Ka juba väikses pudelis, nagu näiteks 100g Alma Vita+ jogurtijook, sisaldub 20 miljardit ”elusat” organismi toetavat Lactobacillus rhamnosus GG bakterit. Lisaks D-vitamiin, mis aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele ning vitamiin B12, mis aitab vähendada väsimust ja kurnatust.

Valio turundus- ja tootearendusdirektor Jõemaa lisas, et nemad valmistavad vaid “elus” jogurteid, mida ei ole peale hapendamist järelkuumutatud. “See tähendab, et need head bakterid, mille poolest jogurt kasulik ongi, on elus ja saavad organismi kasuks töötada,” ütleb ta.

Kuidas täpselt bakterid meie immuunsuse ja seedimise hüvanguks jogurti sisse saavad, vaata lähemalt videost!

Copy
Tagasi üles