Need kõikvõimsad bakterid aitavad organismi tasakaalu taastada

Alma - Puhas piim
Copy
Foto: Alma - Puhas piim

Kiire elustiil, stress, antibiootikumikuur ja ebatervislikud toiduvalikud löövad tihti segamini heade bakterite tasakaalu ning on süüdlasteks mitmetes tervisehädades. Mis aga aitaks uppi löödud soolestiku mikrofloora ja hea enesetunde taas tasakaalu viia?

Inimese soolestikus elavad nii head, halvad kui ka neutraalsed bakterid, kuid kõige olulisem on hoida nende omavahelist tasakaalu. Viimane väljendub heas seedimises, tugevas immuunsuses ja üldises heaolutundes. Kuna ideaalselt toituvat, liikuvat ja täielikult stressivaba inimest pole ilmselt tänapäeval olemas, siis on kõige tulemuslikum soolestiku mikrofloora tasakaalu tagamiseks tarbida piimhappebaktereid.

Piimhappebakterid toidust ja apteegist

Kõige vähem n-ö vaeva tuleb näha probiootiliste toitude söömisega, sest kõht vajab meil kõigil ju vähemalt kolm korda päevas täitmist.

Parimad probiootilised toidud on keefir, jogurt, hapukapsas, kimchi, hapukurgid, fermenteeritud sojatooted, teejook kombucha ning piimhappebakteritega rikastatud piimatooted.  

Näiteks sisaldab Alma Vita+ jogurtijook piimhappebakterit Lactobacillus rhamnosus GG, mille puhul on tegemist terve inimese soolestikust isoleeritud bakteri tüvega. Lactobacillus rhamnosus GG -nimelist piimhappebakterit lisatakse paljudele toiduainetele, nt hapupiimadele, keefiritele, jogurtitele ja jogurtijookidele, ning seda müüakse ka kapslite ja tilkadena apteekides. Nii nagu Lactobacillus rhamnosus GG piimhappebakterid suudavad jääda seedesüsteemis ellu ja omada uuringutega tõestatud toimeid, suudavad vaid vähesed piimhappebakterid. Nimelt on neile bakteritele abiks karvad, mille abil kinnitub bakter tugevalt soolestiku külge, samuti kannatavad Lactobacillus rhamnosus GG bakterid välja mao- ja sapphappe ning muud bakteritele ebasoodsad tingimused.

Piimhappebakterite osakaalu tõstmiseks soolestiku mikroflooras sobivad hästi ka apteekides müüdavad kapslid. Seda eriti juhul, kui inimene kannatab mõne keerulisema või pikemat aega kestnud tervisemure käes ja fermenteeritud toitudest ei ole kasu olnud.

Piimhappebakteritest abi nii kõhukinnisuse kui ka viirushaiguste puhul

Piimhappebakterite kuuri võiks ka suuremate tervisehädade puudumisel paar korda aastas ette võtta, samuti tuleb kasuks igapäevaselt piimhappebakteritega rikastatud toitusid süüa.

Turgutava kuuri tegemine on põhjendatult populaarne valik kindlasti enne soojamaareisi. Soovituslik on tugevdada mikrofloorat nädal enne reisile minemist, et organism oleks uute bakterite ja võimalike kõhuviirustega kohtumiseks valmis. Ka aitab selline turgutuskuur võõras riigis pakutavaid toitusid kergemini seedida.

Kui aga juhtub, et oled haigestunud ja arst kirjutab välja antibiootikumikuuri, siis võiks samaaegselt apteegist osta ka piimhappebaktereid. Nimelt hävitavad antibiootikumid organismis lisaks patogeenidele ka häid baktereid nagu laktobatsillid ja bifidobakterid. Piimhappebakterite manustamine aitab organismil taas tasakaalu leida.

Seedekulgla tasakaalutusest annavad märku nii kõhukinnisus kui ka -lahtisus, kuid hea uudis on see, et neid mõlemaid aitavad leevendada piimhappebakterid. Nii et enne kui sirutad käe kõhulahtisti või söetableti järele, püüa menüüsse lisada piimhappebaktereid sisaldavaid toiduaineid või tee paarinädalane heade bakterite kuur. 

Kuurist on abi ka organismi vastupanuvõime tõstmisel ehk haiguste ennetamisel ja organismi tugevdamisel enne haiguste hooaega. Samuti aitab piimhappebakterite võtmine kiirendada külmetushaiguste läbipõdemist.

Copy
Tagasi üles