Neli toitu, mida kevade ootuses organismi toetamiseks süüa

Alma - Puhas piim
Copy
Foto: Alma - Puhas piim

Et kevadväsimus jalust ei niidaks, tuleb enne pika ja kurnava talve lõppemist immuunsust korralikult turgutada. Kõige lihtsam ja igale inimesele võimetekohane on seda teha korralike väetoitudega.

Ka need tugevad, keda viirused talve jooksul säästsid, püüavad tavaliselt kevade saabudes kinni mõne viirushaiguse või tajuvad üleüldist väsimust ja jõuetust. Seda pikenenud päevade ja soojemate temperatuuride kiuste. Parimad asjad, mida oma keha turgutamiseks saame teha, on magamine, regulaarne füüsiline aktiivsus, kätepesu ja muidugi õigete toiduainete valimine toidulauale.

Lisaks kohustusliku jalutuskäigu päevakavasse lisamisele on igale inimesele jõukohane ka menüü üle vaatamine ning teadlike valikute tegemine. Et organismi vastupanuvõime töötaks täisvõimsusel, jagame nimekirja immuunsust turgutavatest toiduainetest, mis järgmisel korral poodi minnes kindlasti toidukorvi võiksid jõuda.

Tsitruselised

Greibid, apelsinid, klementiinid, laimid ja sidrunid – kõik need mahlased tsitruselised sisaldavad salarelva nimega C-vitamiin, mis võitleb viirushaigustega kui väle ninja. Täpsemalt suurendab C-vitamiin immuunsüsteemi kaitserakkude T- ja B-lümfotsüütide paljunemist, mis aitavad organismi nakkuste ja külmetuste vastases võitluses. Tsitrustelistes leiduv C-vitamiin takistab ka valgevereliblede hävimist, mis omakorda aitab organismil hõlpsamalt erinevate infektsioonidega võidelda. C-vitamiinil on täita tähtis roll ka väsimusega toimetulekul. Ja kui mõni hooajaline viirushaigus ongi su kätte saanud, siis aitab C-vitamiini ja seda sisaldavate tsitrusteliste tarbimine lühendada haiguskulgu.

Jogurt

Öeldakse, et inimese üldine heaolu ja suurepärane tervis saavad alguse soolestikust, mistõttu on probiootikumid hea valik immuunsuse tugevdamiseks. Kuna regulaarset toidulisandite võtmist kipuvad inimesed unustama, siis on kõige lihtsam neid kasulikke baktereid anda oma kehale näiteks jogurtiga. Näiteks aitavad Alma Vita+ jogurtijookides leiduvad piimhappebakterid puhastada soolestikku pahadest bakteritest ning aitavad seeläbi ka võitluses külmetus- ja viirushaigustega. Piimhappebakteritega rikastatud jogurt on üks lihtsamaid viise oma soolestiku seinu heade bakteritega küllastada. Võitluses haigustega paneb Alma Vita+ jogurtijoogi koostises piimhappebakteritega seljad kokku D-vitamiin. Meie kliimavöötmes kohutuslik vitamiin, mille puudusest organismis annavad märku näiteks pidev väsimus ja kurnatus, lihasnõrkus, meeleolu kõikumine ja isegi depressioon.

Spinat

Spinati tumerohelised lehed sisaldavad ohtralt antioksüdante, vitamiine, mineraale ja kiudaineid.  

Muuhulgas on spinatis ka hulgaliselt beeta karoteeni, mille maks muudab A-vitamiiniks. Viimane on aga tuntud immuunsüsteemitugevdaja ning aitab ka limaskesta barjääri tugevdada, et viirused nii lihtsalt organismi laastamistööd ei pääseks tegema.  

Rohelisi lehti süües tagad ka organismis tsingivarud, mis võimaldavad kehal hakata paremini viirustele vastu. Samuti aitab tsink organismil haigestumise korral kiiremini terveneda ning rakkudel uueneda. Spinati mahe maitse muudab ta sobivaks koostisosaks nii hommiku- kui ka õhtusöökides ning maitseb imehea ka rohelistes smuutides. Pea meeles: mida tumedamad on lehed, seda suurema toitainesisaldusega need on.

Küüslauk

Küüslauku kutsutakse lausa imerohuks, sest ajaloos on sellega ravitud väidetavalt nii nohu kui ka katku. Lisaks sellele, et see terava lõhna ja tugeva maitsega köögivili on parim kolesteroolitaseme alandaja, on küüslaugus palju kaaliumit, rauda, kaltsiumit, magneesiumit, mangaani, beetakaroteeni ja C-vitamiini. Seega on küüslauk jõuline abimees organismi tunginud viiruste seljatamises ning lühendab ka edukalt haiguste kestust.

Uuringud tõestavad, et küüslaugu mõju on tõhusam, kui tema võtmisega alustada enne haigeks jäämist. Seega ennetavalt igal õhtul üks pikantne küüslauguküüs noa all peeneks, tugeva maitse hajutamiseks sega hulka teelusikatäis mett ja pista suhu!

Copy
Tagasi üles