VÕIDUTROFEED OKSJONILE ⟩ Soome suusahüppelegendi leske kimbutavad kohtutäiturid ja inkasso

Elu24
Copy
Soome suusahüppe- ja meelelahutuslegendist Matti Nykänenist jäid järele võlad.
Soome suusahüppe- ja meelelahutuslegendist Matti Nykänenist jäid järele võlad. Foto: Elu24 kollaaž

Soome suusahüppelegendi Matti Nykäneni surmast sai 3. veebruaril kaks aastat. Nykänenilt jäi alles võlg, mida kohtutäiturid nõuavad nüüd suusahüppaja lese Pia käest.

Täpsem võlasumma on 17 200 eurot, suurimad võlausaldajad on Nordea ja inkassofirma Lowell Suomi OY.  Nordea nõuab Nykäneni leselt 7648 eurot ja Lowell 8270 eurot.

Ülejäänud summa moodustavad elu ajal maksmata jäänud maksud.

Nykäneni lesk Pia Nykänen (vasakul) ja Matti Nykäneni tütar Eveliina 2019. aastal suusahõppelegendi ärasaatmistseremoonial. 
Nykäneni lesk Pia Nykänen (vasakul) ja Matti Nykäneni tütar Eveliina 2019. aastal suusahõppelegendi ärasaatmistseremoonial. Foto: Juha Metso/www.imago-images.de/Scanpix

Iltalehti vahendab, et Piale tulid kohtutäiturite kirjad üllatusena. Ta kardab, et võib võlgade tõttu ka majast ilma jääda, mis on endiselt poolenisti Matti Nykäneni pärandvara omanduses.

Matti Nykänen 2008. aastal veteranide võisltustelt võidetud medalitega.
Matti Nykänen 2008. aastal veteranide võisltustelt võidetud medalitega. Foto: MARTTI KAINULAINEN/AFP/Scanpix

Et rahapuudust leevendada otsustas Pia Nykänen Matti suurvõistlustel võidetud trofeed ja karikad oksjonile panna. Idee sai ta Soome TV-kanali Neloneni saatest, mida naise läinud suvel külastas.

Teleprogrammis lubas ärimees Hjallis Harkimo, et aitab Piat oksjoni korraldamisel. 

«Kõik vastab tõele,» rääkis Harkimo. «Oksjon leiab aset juba veebruari keskel. Praegu proovime oksjonile veel rohkem asju müüki panna. Eesmärgiks on igal juhul 17 000 eurot kokku saada.»

Matti Nykanen krooniti 1988. aastal Calgarys kolmekordseks olümpiavõitjaks.
Matti Nykanen krooniti 1988. aastal Calgarys kolmekordseks olümpiavõitjaks. Foto: Sport & General/S&G and Barratts/EMPICS Sport/Scanpix

Nykäneni medalitel, nagu nende võitjalgi, on olnud värvikas ajalugu. Näiteks suusahüppekuninga medalid olid vahepeal võlgade katteks pandiks Oulu vendadest ärimeeste käes, kes aga müüsid auhinnad edasi. 

Toona tuli ajakirjandus spordilegendile appi ning korraldati rahvakorjandus, mille tulemusena Nykäneni neli olümpiakuldmedalit, 15 MMi medalit ja 22 Soome meistrivõistluste medalit leidsid 1995. aastal tee Soome spordimuuseumisse.

Raha tuli - raha läks

Matti Nykäneni sissetulekud kõikusid suuresti. Kord oli raha palju, siis jälle mitte nii väga. Viimaseks jäänud 2018. aasta tuludeklaratsiooni järgi teenis Nykänen aastas 57 330 eurot, mis ongi umbes Soome keskmise palgatöötataja sissetulek, tõdeb Iltalehti.

Nykäneni superaastaks võib lugeda 2013. aastat, mil mees teenis koguni 242 221 eurot.

Matti tollane mänedžer Esa Nummela sõnas, et Nykäneni kontserdid olid siis nõutud kaup. 

Matti Nykänen keikkal Pori linnas 2009. aastal.
Matti Nykänen keikkal Pori linnas 2009. aastal. Foto: Roni Rekomaa/AFP

«Matti oli suur nimi, isegi jaanuarikuu muidu vaiksed laupäevad olid välja müüdud,» rääkis Nummela 2014. aastal.

Nykäneni elustiil oli aga selline, et surres jäid temast järele ainult võlad, auto BMW-520 ja pool eramust Joutsenos. Aasta tagasi vahetas BMW omanikku 38 000 euro eest.

Pia Nykäneni hirm maja kaotuse ees on suur. Arvatavasti aitab oksjon siiski võlad tasuda. 

«Soomes on küll lesel eluaegne õigus kasutada näiteks endist ühist kodu koos mööbliga, kuid selleks peavad olema võlausaldajate nõuded rahuldatud,» kinnitas pere- ja pärimiseadustele spetsialiseerunud Soome advokaat Tapani Norros.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles