VIDEO ⟩ Maailmakuulus reisivlogija murdis Patarei vanglasse: jube, mis siin toimunud on

Elu24
Copy
Juutuuber Bald and Bankrupt ehk Benjamin Rich murdis sisse Patarei vanglasse.
Juutuuber Bald and Bankrupt ehk Benjamin Rich murdis sisse Patarei vanglasse. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i Videost.

Briti juutuuber Bald and Bankrupt, kes sattus paar päeva tagasi Tondile, on jõudnud nüüd oma tegemistega Patarei vanglasse, kuhu ta sisse murdis. 

Bald and Bankrupti reisivideoid tellib YouTube'is üle 2,5 miljoni kasutaja. Mees laadis oma kontole video pealkirjaga «Breaking Into A Soviet Prison» ehk «Nõukogude vanglasse sisse murdmas». Samuti jõudis ta rännata ringi ka Ida-Virumaal.

Nimelt jõudsid pärisnime Benjamin Rich kandva vlogijani kuuldused, et Eestis on mere ääres mahajäetud nõukogude vangla. Muidugi pidi ta selle ka ise üle kaema. Teel vanglasse kirjeldas ta ka šokeerivat ajalugu: «See ehitati algselt merekindlusena 18. sajandil Nikolai I valitsusajal. Seejärel kasutati seda nii natsi- kui ka nõukogude okupatsiooni ajal vanglana.»

Mees kõnetab tänaval jalutavat vanapaari vene keeles ja küsib neilt juhiseid mereni jõudmiseks. «Alati, kui kahtlen, siis küsin juhiseid babuška'telt. Nad teavad alati,» selgitab ta. Ben nimetab kõiki post-sovjeti maade vanaprouasid babuškateks.

Enne vanglasse jõudmist teeb Benjamin nalja ka Soome turistide üle, kes siia laevaga saabuvad. «Nad ilmselt joovad, oksendavad tänavad täis ja lähevad õhtul tagasi koju,» naljatleb mees. 

Benjamin on alguses pettunud, et vangla on suletud, kuid siis leiab ta kiviklibu hunniku, mille peale ronides pääseb ta aknast sisse. Vanglas on mees väga elevil kõigest, mis seal leidub. Ta näitab oma vaatajatele vangikonge, nende metallist uksi ja suisa vanu kraanikausse.

«Jubedused, mis siin hoones toimunud on,» mõtiskleb mees, kirjeldades vangla õhustikku. «Head aega, Nõukogude vangla kraanikauss,» jätab mees põrandal vedeleva valamuga hüvasti ja ronib siis aknast välja. Tundub, et võrreldes jube igavate Tondi tänavatega oli reisivlogija jaoks Patarei vangla piisavalt põnev.

Sellega Beni suur Eesti-tuur muidugi ei lõppenud - mees külastas ka talvist Ida-Virumaad. Loomulikult jõudis ta maalilisse Sillamäe linna, kus kuulis kohalikelt ka neid vaevavate probleemide kohta.

Narvas ööbides tutvustas ta miljonitele jälgijatele Narva ja Ivangorodi linnustele ning Sõpruse sillale avanevat vaadet. «Ilmselt pole maailmas ühtegi kohta peale Korea poolsaare, kus erinevad maailmavaated niimoodi põrkuksid,» kirjeldas rändur. Viimaks jõudis ta aga ka mahajäetud Viivikonna kaevandusasulasse, kus kondas kummituslike majavaremete vahel.

«Ma ei olnud isegi väga põnevil [Eestisse] tulles,» tunnistas ta Viivikonnast lahkudes. «Arvasin, et ei saa vene keelt kasutada, et siin pole midagi mulle huvitavat. Eesti on Euroopa Liit, eks? Kuid ma eksisin täielikult.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles