FOTOD JA VIDEO ⟩ Indias on tammi purunemisest tekkinud tulvas hukkunud vähemalt 14 inimest, üle 170 inimese on kadunud

Inna-Katrin Hein
Copy

Himaalaja mäestiku Nanda Devi liustiku varing tekitas Indias võimsa veetulva, milles hukkus vähemalt 14 inimest. Rohkem kui 170 inimest on seni kadunud.

Õnnetus leidis aset India pealinnast, New Delhist 500 kilomeetri kaugusel põhjas Uttarakhandi osariigi Chamoli piirkonnas, teatab reuters.com.

Kohalike võimude teatel lõhkus suur liustikust murdunud jäätükk Alakhanda jõe tammi, põhjustades saatusliku üleujutuse. Kannatada said kaks elektrijaama, sillad ja palju hooneid.

Ootamatu veemass haaras kaasa ka inimesi, eelkõige tammi- ja elektrijaamade töötajaid, aga ka külaelanikke.

Päästjate andmetel põgenes osa inimesi mäetunnelitesse. 7. veebruari õhtul kohaliku aja järgi päästeti ühest tunnelist 12 inimest. Arvatakse, et veel paaris tunnelis võib olla varjul 30–35 inimest, kuid nendega ei ole kontakti saadud.

Ekskavaator sisenemas Uttarakhandis mäetunnelisse, kus võib liustikujääst tingitud üleujutuse tõttu inimesi lõksus olla.
Ekskavaator sisenemas Uttarakhandis mäetunnelisse, kus võib liustikujääst tingitud üleujutuse tõttu inimesi lõksus olla. Foto: REUTERS TV/REUTERS TV/Scanpix

Mäetunnelite kogupikkus on umbes 2,5 kilomeetrit.

«Kõik juhtus sekunditega, kedagi ei olnud võimalik hoiatada. Arvasin, et tulvavesi tõmbab ka minu kaasa, kuid pääsesin. Me ei tea kindlalt, kui palju inimesi kadunud on,» sõnas juhtunut pealt näinud tammitöötaja Sanjay Sing Rana.

Inimesed arvasid alguses, et tegu on maavärinaga, sest maapind rappus ja õhku paiskus palju tolmu.

Katastroofipiirkonna elanikud evakueeriti ning sinna saadeti sadu päästetöötajaid ja sõdureid. India kaitsevägi kasutas kannatanute ja hukkunute otsimiseks ka koptereid.

India päästetöötajad otsivad pärast tammi purunemist tekkinud üleujutust ellujäänuid ja hukkunuid.
India päästetöötajad otsivad pärast tammi purunemist tekkinud üleujutust ellujäänuid ja hukkunuid. Foto: REUTERS TV/REUTERS TV/Scanpix

Uttarakhandi kõrval olev India kõige rahvarikkam osariik Uttar Pradesh kuulutas Alakhanda jõe äärse ala ohupiirkonnaks, kuna tulvavesi on jõudnud ka sinna.

Uttarakhandis oli viimati suur veekatastroof 2013. aastal, kui mitu kuud kestnud paduvihm põhjustas ulatuslikke üleujutusi ja maalihkeid. Siis hukkus umbes 5700 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles