USKUMATUD DETAILID ⟩ Mossad tappis Iraani tuumateadlase hiiglasliku kaugjuhitava kuulipildujaga (1)

Elu24
Copy
Fahrikadezhi tapmispaik Teherani lähistel.
Fahrikadezhi tapmispaik Teherani lähistel. Foto: Reuters/ScanPix

Suur meeskond, tonnine kuulipilduja ja kuudepikkune planeerimine – Mossadi operatsioon oli justkui maha kirjutatud spioonifilmist, vahendab ERR Iisraeli meediat.

Iraani tuumaprogrammi tippteadlase Mohsen Fahrizadehi ootamatu kõrvaldamine tekitas eelmisel sügisel tohutut kõmu. «Pommi isaks» ristitud tuumateadlane kaotas elu eelmise aasta novembris.

Kuna tapmisoperatsioon oli äärmiselt suurejooneline, arvasid paljud asjatundjad kohe, et tegemist võib olla Iisraeli luureteenistuse Mossadi tööga. Juudiriik peab Iraani tuumaprojekti teadagi relvastusprogrammiks, mis ohustavat eelkõige Iisraeli.

Samuti oli kohe märgatav, et 59-aastase teadlase mõrv oli täpne ning äärmiselt väljakutsuv. Nimelt tabas kuulirahe teadlase autot otse Iraani pealinna Teherani servas, kuid mehe abikaasa ning turvateenistuse liikmed jäid terveks.

Tonnine iselõhkev kuulipilduja

Kõige metsikumad teooriad on pakkunud, et Fahrikadezhi surmapäeval tegutses Teherani juures 62-pealine relvastatud üksus. Iisraeli meedia avalikustatud detailid ei ole aga vähem ulmelisemad.

Kogu operatsiooni plaanis üle 20 Mossadi agendi, selgub nüüd. Nende seas oli nii Iisraeli kui Iraani kodanikke. Selle ette valmistamine ise võttis neil aga koguni kaheksa kuud, mille käigus jälgiti tuumateadlase igapäevaseid liikumisharjumusi ja elu.

Kogu selle aja jooksul toodi Iraani ka tipptehnoloogiline ja ülitäpne kuulipilduja, mis töö lõpule viiks. Väidetavalt oli eesmärgiks mitte mingil juhul kõrvalolijaid vigastada. See smugeldati üle piiri jupphaaval.

Kokku kaalus kuulipilduja komplekteerituna ühe tonni. Metsik kaal kujunes kahel põhjusel. Esiteks oli see kaugjuhitav, et Iraani julgeolekujõud pärast tiimile kannule ei jõuaks. Samuti oli surmarelv varustatud suurelõhkelaenguga, mis kohe pärast operatsiooni kõik asitõendid plahvatusega hävitas.

Nii jõudiski Nissani kastiautole paigutatud relv 27. novembril 2020 oma positsioonile pealinnast Absardi külasse viiva tee ääres, kus asus teadlase villa. Relv külvas Fahrikadezhi üle kuulirahega. Väidetavalt tabas meest 13 kuuli.

Väidetavalt oli tegemist Mossadi «soologa» - USA teadis splaanist üliähmaselt, vaid nii palju, kui vaja, et Iisrael liitlase suhtumist tapmisoperatsiooni teaks. Kuidas löök pähe tuumaprogrammi mõjutab, on vara hinnata. Väidetavalt ulatub selle mõju mõnest kuust kuni kolme aastani. Selleks, et Fahrikadezhi asendaja päriselt positsioonil samale tasemele jõuaks, läheb väidetavalt aga kuni kuus aastat.

Fahrikadezhi meenutab režiim austavate plakatitega, nagu neil kombeks.
Fahrikadezhi meenutab režiim austavate plakatitega, nagu neil kombeks. Foto: AP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles