AJA PEEGEL ⟩ Tätoveeringud päästsid Indoneesia naised II maailmasõja ajal seksorjusest

Elu24
Copy
Tätoveeringu tegemine. Pilt on illustreeriv.
Tätoveeringu tegemine. Pilt on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Ehkki paljudel võib keha olla kaetud tätoveeringutega esteetilistel põhjustel, siis II maailmasõja ajal mängisid Indoneesia naiste tätoveeringud hoopiski suuremat rolli - kehakaunistused päästsid naised seksorjusest. 

Indoneesia naine Mariana Hoar mäletab selgelt maailmasõjaaegset Jaapani okupatsiooni ja selleaegset hirmus elamist. Et mitte saada Jaapani sõdurite seksorjaks, pidid naised end kaitsma. Kohalik abielutraditsioon Timori saarel eeldab, et abielus olevatel naistel on käed tätoveeritud. 

Jaapanlaste saabudes tätoveerisid ka vallalised naised enda käed, et okupandid eeldaks naiste abielustaatust. Timori saare naiste jubedaid läbielamisi maailmasõjast meenutavad tänaseks laialivalgunud jooned nende kätel. 

Traditsioon abielludes end tindi abil märgistada ongi tegelikult selleks, et kõik saaks juba kaugelt aru - ma olen võetud naine. «Suurlinnades sümboliseerivad tätoveeringud tavalilselt kuritegevust, kuid siin on tätoveeringud meie kultuuripärand» kirjeldab Daniel Bria Suri, kohaliku hõimu liige. 

Kui Jaapani väed Indoneesiasse jõudsid, tuli nendega ka seksorjus. Ehkki paljud tätoveerisid end ning päästsid end sellega orjusest, oli paljude naiste saatus siiski kurb - kümned tuhanded naised lõpetasid siiski okupantide sekssorjadena, vahendab Vice.

Vaata Vice'i videost, kuidas Indoneesia naised tätoveeringute abil Jaapanlaste vastu võitlesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles