RAHVA VAENLANE ⟩ Tšiili poliitik vihastas inimesed välja, sest asus vägistajast poega kaitsma: lapsel oli täiskasvanu keha

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Ivan Roca astus alaealisi tüdrukuid vägistavate meeste kaitseks välja.
Ivan Roca astus alaealisi tüdrukuid vägistavate meeste kaitseks välja. Foto: Kuvatõmmis Facebookist Ivan Roca

Lõuna-Ameerikas on lahvatanud poliitskandaal, kuna nõunik asus kaitsma oma 33-aastast poega, kes vägistas 12-aastase tüdruku. Poliitik tõi vabanduseks, et lapsel oli täiskasvanud naise keha. 

Tšiili opositsioonilise parempoolse partei Iseseisva Demokraatliku Liidu liige Ivan Roca soovitas koguni süüdistada vägistatud tütarlapse vanemaid, kes oleksid pidanud teda paremini kaitsma, vahendas The Sun.

Roca kirjutas seda oma poja Jurgen Roca Aguayo kaitseks tehtud avalduses pärast seda, kui poeg võeti vahi alla süüdistatuna 12-aastase tüdruku vägistamises.

Tšiili Lota linna nõuniku avaldusele reageeriti eriti vihaselt, sest tema arvates on häbiväärne, et sellistes juhtumites saab alati karistada just mees.

Roca peab seda tragöödiaks, sest kui ta käis pojal vanglas külas, nägi ta, et samal põhjusel oli seal veel palju noormehi.

Seepeale otsustaski Roca avaldada Facebookis postituse, kus pöördus kõigi noorte tüdrukute vanemate poole. Ta kirjutas, et just nemad ise on süüdi, kui süüdistavad tema poega ja teisi noori mehi vägistamises. 

Nüüdseks laialt levima hakanud postituses väidab poliitik, et vaatamata vanusele oli tüdrukul naise keha ja et noorte tüdrukute vanemad peavad oma lapsi paremini kontrollima.

Tundus, et poliitik üritas kujutada noori naisi ja tüdrukuid kui vägistamise põhjustajaid, öeldes, et perekonna kannatusi saab vältida ainult siis, kui vanemad kontrollivad oma tütreid hoolikalt.

Poliitik jõudis järeldusele, et vanemad, kes seda nõuannet ei järgi, tuleks halbade valikute ja vastutustundetuse pärast hukka mõista.

«Tal on ametnikuna avalik vastutus ja tema ütlused on vastuvõetamatud. Ta on üritanud oma 33-aastase poja, kes vägistas 12-aastase tüdruku, ohvriks teha,» vastas partei endine asepresident Isabel Pla Jarufe Roca postitusele.

Üldsuse ja teiste poliitikute vihastele reaktsioonidele vastates viitas Roca sellele, et tema jutu mõte on kontekstist välja rebitud. 

Ta täpsustas, et ei tahtnud öelda, et noori tüdrukuid tuleks kontrollida, vaid et neid tuleks hoopis suunata.

«Kahju on sellest, mis mu pojaga juhtus. Ma lihtsalt külastasin teda vanglas ja see oli täis noori mehi nagu tema, kes on peetud kinni alaealisega suguühtes olemise eest, kui nad ei ole mõelnud sellega kaasnevatele tagajärgedele. See tundub minu jaoks väga vale hoolimata sellest, kas alaealine näis vanem või mitte,» õigustas Roca end väljaandele Eldesconcierto kommentaari andes.

Siiski tõdes poliitik, et vastutus lasub noorte tüdrukute vanematel, kes ei keela oma tütardel vanemate meestega kohtuda ja lubavad neil vastutustundetult käituda. 

Ta lisas, et kahe asjaosalisega kuriteo eest maksab ainult üks, vangistatud mees. 

Ivan Roca 33-aastane poeg on vähemalt uurimise lõpuni vanglas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles