Eesti Laulu esimese poolfinaali järelkaja: terviseamet pahandab, välismaa eurofännid teevad suuri silmi

Elu24
Copy
Eesti Laul 2021 esimene poolfinaal. Tõnis Niinemets, Grete Kuld.
Eesti Laul 2021 esimene poolfinaal. Tõnis Niinemets, Grete Kuld. Foto: Remo Tõnismäe

Eilne Saku suurhallis toimunud Eesti Laulu poolfinaal tekitas paljudes pahameelt, sest võistlusel eirati mitmeid ohutusmeetmeid: inimesed olid tihedalt koos ja samuti sai täheldada, et paljud ei kandnud ka maske. Terviseamet saatis toimunu kohta välja suisa pressiteate. Juhtunut kommenteeris Kuku raadios ka terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma. Nurinat oli kuulda ka välismaisete Eurovisiooni fännide seast.

Samal ajal kui Eesti on Euroopas nakatumistega esirinnas, pöörati eile Eesti Laulu võistlusel ohutusnõuetele kahetsusväärselt vähe tähelepanu. Juhtunut kommenteeris ka Mari-Anne Härma, kelle sõnul jõudis see teema ka terviseaemetis lauale. 

«Loomulikult tekitab see küsimusi, me oleme enne ka öelnud, et terviseamet aitab üritusi korraldada, kui neid on vaja korraldada. Nõustame, kuidas need asjad ohutult korraldada ja kuidas neid korraldada ka nii, et kuvand oleks ilus».

Eesti Laul 2021 esimene poolfinaal
Eesti Laul 2021 esimene poolfinaal Foto: Remo Tõnismäe

Härma sõnul polnud lauluvõistluse planeerimisprotsessi terviseametit kaasatud. Tema sõnul saaks kaamera taga võistlust siiski võimalikult ohutult korraldada, näiteks kõiki esinejaid testides. «Tavainimene, kes seda pilti vaatab, temas tekib segadus, et mis maailmas siis me elame praegu. Telepilt peaks kooskõlas olema nende sõnumitega, mille järgi tavainimesed elama peavad. Loomulikult pole seda ilus vaadata, kuidas telekas pidu peetakse ja siis teised ei saa» kommenteeris Härma eilset show-d.

Eesti Laul 2021 esimene poolfinaal. 
Eesti Laul 2021 esimene poolfinaal. Foto: Remo Tõnismäe

Eilse võistluse kohta saatis terviseamet välja ka pressiteate, sest said täna korduvaid päringuid seoses Eesti Laulu poolfinaalis ohutusmeetmete täitmisega. «See on äärmiselt kahetsusväärne, et üritusel ohutusmeetmeid ei täidetud. Terviseamet paneb Eesti Laulu korraldajatele ja kõikidele osalejatele südamele, et piirangud ei ole välja töötatud kellegi kiusamiseks, vaid viiruse leviku piiramiseks,» kommenteeris terviseameti peadirektor Üllar Lanno eile teleekraanidel nähtut. 

Mari-Anne Härma: «loomulikult pole seda ilus vaadata, kuidas telekas pidu peetakse ja siis teised ei saa».

Ta lisas, et korraldaja peab arvestama, et üritus on suure tähelepanu all – praeguses epidemioloogilises olukorras on äärmiselt oluline olla heaks eeskujuks. Lanno kutsus Eesti Laulu korraldajaid tegema ettevalmistuses korrektuure, et laupäeval toimuval teises poolfinaalis näidatakse ohutusmeetmetest kinnipidamisega head eeskuju.

Eesti Laul 2021 esimene poolfinaal
Eesti Laul 2021 esimene poolfinaal Foto: Remo Tõnismäe

Pahameelt eilse Eesti Laulu ohutusalase korralduse üle on sotsiaalmeedias väljendanud ka välismaised Eurovisiooni fännid. «Eesti Laul ütleb: kuradile see sotsiaalne distantseerumine».

Hämmeldunud fännid küsivad: «Miks kannavad ainult pooled saalisviibijad maske? Miks kallutavad rääkidess teineteise poole intervjueerijad? »

Kolmanda sõnul on esinejad green room-i pakitud nagu sardiinid karbis.

Korraldajad kinnitavad, et teiseks poolfinaaliks vaadatakse veel kord saateplaanid ja ohutusmeetmed üle.

Esimese poolfinaali järel tõusnud poleemikaga võtsid sõna ka ürituse korraldajad. «Võtame koroonameetmeid tõsiselt,» kinnitas peaprodutsent Tomi Rahula.

Korraldajad mõistavad otsesaatest tõusnud järelkaja, sest teleekraanil võis näha, et kõik osalejad ei kandnud maski. Rahula sõnul tuletatakse teises poolfinaalis osalejatele seda kindlasti veel kord meelde, samuti on sellekohased sildid üleval artistidele mõeldud koridorides.

«Kui Saku Suurhallis ringi liikuda, siis need on väga üksikud hetked, kus inimesel ei ole maski ees,» ütles Rahula.

Maski ei pea kandma grimmiruumis, laval esinedes ja artistidele eraldatud riietusruumides. Eesti Laulu osalejad on minikollektiivid, kes harjutavad ja esinevad koos, muus osas on võistlejatel palutud riskide maandamiseks kontakte vähendada.

Teiseks poolfinaaliks valmistudes vaadatake üle ka green room ehk saates näidatav artistide ala. «Tegeleme hetkel just praktiliste küsimustega, sh kuidas tagada suurem distants artistide vahel,» märkis Rahula.

Eesti Laulu teine poolfinaal toimub laupäeval, 20. veebruaril

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles