VAHVA FAKT ⟩ Kahte Beringi väina naabersaart lahutab 21-tunnine ajavahe

Elu24
Copy
Beringi väina Dimidi saared, üks kuulub Venemaale, teine Ameerikale.
Beringi väina Dimidi saared, üks kuulub Venemaale, teine Ameerikale. Foto: Kuvatõmmis Google Mapsist

Sotsiaalmeedias kogu populaarsust TikToki video kahest saarest, mis kannavad sarnast nime ja mis on üksteisest vähem kui nelja kilomeetri kaugusel. Eriliseks teeb lähestikku asuvad saared tõsiasi, et nad asuvad erinevates ajavööndites ja neid lahutab kuni 21-tunnine ajavahe. 

Vaikset ookeanit ja Põhja-Jäämerd ühendavas Beringi väinas asuvad  Diomidi saared, inglise keeles Big ja Little Diomede (suuremat saart tuntakse ka Ratmanovi saarena - toim). Saared kuuluvad vastavalt Venemaale ja Ameerikale, vahendab Daily Star.  

Venemaale kuuluval suuremal saarel ei ela kedagi, kuid väiksemal, Ameerikale kuuluval saarel, elab veidi üle saja inimese.

Saared asuvad üksteisest vähem kui nelja kilomeetri kaugusel ja nende vahelt jookseb läbi kuupäevaraja. Seega asub üks saar ühes ja teine teises ajavööndis.

Nõnda on Big Diomede väiksemast saarest koguni 21 tundi ees. Suvel on suurem saar naabersaarest 20 tundi ees, vahendab Dawn.

Esiplaanil on Little Diomode ja selle taga Big Diomode. Nende ajavahe tõttu kutsutakse neid vahel ka Eilne ja Homne saar. 
Esiplaanil on Little Diomode ja selle taga Big Diomode. Nende ajavahe tõttu kutsutakse neid vahel ka Eilne ja Homne saar. Foto: David Goldman/AP/Scanpix

«Maailmas on imelikke paiku,» teatas antud saartes kõnelev video, mis postitati geograafilistele ja muudele faktidele pühendatud TikToki kontole. Praeguseks on video vaadatud veidi üle 600 000 korra.

@contentdropped

There are some weird places on the world ##fyp ##fypシ ##maps ##countries ##usa ##Россия

♬ Adderall (Corvette Corvette) - Popp Hunna

Postituse kommentaarides toob üks kasutaja välja, et enamasti on talvel tänu tekkinud jääle saarte vahel võimalik ka liikuda. Ühele pakkus nalja idee, et mõlemal saarel aastavahetuse pidamine tähendaks korralikku pohmelli. 

Erilistest saartest on aastate jooksul varemgi räägitud ja küllap on nendest paljud juba kuulnud. Näiteks pühendas saartele video Youtube'i kanal Half as Interesting. Seda video on vaadatud üle 1,5 miljoni korra ja seal kirjeldatakse põgusalt ka elu Ameerikale kuuluval saarel Little Diomede.

Seal ei ole näiteks ühtegi hotelli ega restorani. Saarel puudub mobiiliside ja internett. Välismaailmaga suheldakse satelliittelefonide ja posti teel. Posti veetakse sinna aga helikopteriga, sest jäises vees laevaliiklus puudub ja mägisel saarel on raske lennukiga maanduda (va talvel, kui saart ümbritseb jää.) Ameerikale kuuluval Little Diomede'il ei ole ka ühtegi autoteed. 

Venemaale kuuluv suurem saar on hetkel asustamata. Seal elanud elanikud olid Külma sõja algusaastatel sunnitud kolima Siberisse, sest Venemaa ehitas Big Diomede'ile oma sõjaväebaasi. 

Enne sõjaväebaasi ehitamist liiguti ilma probleemideta kahe saare vahel ehk külastati muretult eilset või homset päeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles