Anett Kontaveit kaotas Doha tenniseturniiri veerandfinaalis kogenud tšehhitarile

Elu24
Copy
Anett Kontaveit .
Anett Kontaveit . Foto: Dppi/rob Prange/zumapress.com/Scanpix

Eesti esireket Anett Kontaveit kohtus neljapäeval Dohas toimuval Qatar Total Open WTA 500 tenniseturniiri veerandfinaalis tuttava tšehhitari Petra Kvitovaga ning jäi alla 3:6, 6:3, 2:6.

Eestlanna kohtus Kvitovaga seitsmendat korda. Kõik eelmised kohtumisedki on olnud tasavägised, tšehhitar on võitnud nüüd viis, eestlanna kaks omavehlist kohtumist. 30-aastane Kvitova paikneb maailma edetabelis 10. positisoonil. 

Veerandfinaali jõudmisega kindlustas 25-aastane eestlanna endale 14 300 eurot auhinnaraha.

2019. aasta Stuttgart Tennis Porsche Grand Prix finalistid Anett Kontaveit ja Petra Kvitova. Toona oli parem Tšehhi mängija 6:3, 7:6 (2).
2019. aasta Stuttgart Tennis Porsche Grand Prix finalistid Anett Kontaveit ja Petra Kvitova. Toona oli parem Tšehhi mängija 6:3, 7:6 (2). Foto: Julia Rahn/imago images / Pressefoto Baumann/Scanpix

Kolmapäev 3. märts

Eesti esireket Anett Kontaveit alistas Dohas toimuval Qatar Total Open WTA 500 tenniseturniiri kolmapäevases teise ringi matšis sakslanna Angelique Kerberi 6:1, 6:4.

Eestlanna alustas nii hästi, et jäi mulje nagu paremini polegi võimalik mängida. Anett asus juhtima 5:0, kuigi kahes tema servigeimis oli seis siiski ka 40:40, kuid ilma sakslanna murdepallita. Siiski võis märgata, et kui pallivahetuses sai initsiatiivi Kerber, siis umbes 70% neist punktidest ta ka võitis. Kontaveit ei lasknud aga sakslanna kuigi tihti initsiatiivi haarata.

Anett Kontaveidi tagakäelöögid oli Kerberi jaoks sageli liiga head.
Anett Kontaveidi tagakäelöögid oli Kerberi jaoks sageli liiga head. Foto: Dppi/Rob Prange/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kui Brady näitas oma parimat mängu teise seti avageimis, siis tegi nüüd sama ka Kerber, kuid sellest jöi väheks, sest Anett juhtis peagi 4:1. Seejärel loovutas 25-aastane eestlanna oma servigeimi ja seis oli 4:3. Kuid eestlanna pallingul seisul 5:4 anti mängu uued pallid ja kohe eksis Kerber kolmel tõrjel järjest. Seega veenev võit 6:1, 6:4.

Veerandfinaalis kohtub Kontaveit tšehhitar Petra Kvitovaga (WTA 10.) 

Enne mängu:

Kontaveit on Kerberiga varem pidanud neli matši ja võitnud neist kolm. Kaks võitu on Eesti esireket saanud liivaväljakul, mis on sakslanna jaoks kindlasti nõrgim väljakukate.

Kerber on mängija, kes jääb Kontaveidi tennisekarjääris alatiseks tähtsale kohale, sest sakslanna oli esimene valitsev maailma esireket, keda Kontaveit võitis. See juhtus 2017. aastal Rooma turniiril ja skooriga 6:4, 6:0. Hiljem on eestlanna endistest esireketitest korduvalt jagu saanud.

Kõvakattel on nende omavaheline mängude seis 1:1. Kerber tunneb praegu kindlasti nälga paremate tulemuste järele, sest kolm slämmiturniiri võitnud naine oli pärast koroonaviiruse pausi võidurõõmu maitsnud ainult kahel turniiril – US Openil ja tänavu Austraalia lahtistele eelnenud Grampians Trophyl, kus osalesid mängijad, kes jäid Melbourne’is täielikku isolatsiooni. Nüüd on siis Doha kolmas paik, kus Kerber pärast septembrit kedagi võita suutnud.

Mäng algab Eesti aja järgi kell 13.30.

Esmaspäev 1. märts

Katari pealinnas Dohas algas esmaspäeval Qatar Total Open WTA 500 tenniseturniiri põhivõistlus, kus peaväljaku esimeses mängus alistas eestlanna Anett Kontaveit (WTA 24.) Australian Openi finalisti Jennifer Brady (USA, WTA 13.) 6:1, 6:2. 

Kohtumist alustas Kontaveit hästi, asudes tänu kahele servimurdele kohe 5:0 juhtima. Brady tungis palju võrku, aga Anett luges vastase mängu hästi ja karistas vastast heade möödalöökidega. Lisaks toimis ka eestlanna sügav tagakäetõrje hästi.

Eesti esireket oli märtsikuu esimesel päeval heas hoos...
Eesti esireket oli märtsikuu esimesel päeval heas hoos... Foto: Rob Prange/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kontaveit läks teist setti servimurdega juhtima 3:1 ja 4:2. Kuid selles geimis, mille Anett murdis, ei pidanud ta ise hiilgemängu näitama, sest Brady tegi kaks topeltviga ja kaks lihtviga.

Äralöökide/lihtvigade ülekaal ainult kinnitab Eesti esireketi suurt paremust: Kontaveit 17/9 ja Brady 14/25. 

Anett Kontaveidi vastane Doha turniiri teises ringis on Angelique Kerber, kes esmaspäeval alistas türklanna Cagla Buyukakcay 6:4, 6:2.

Angelique Kerber.
Angelique Kerber. Foto: Rob Prange/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kontaveit on sakslannaga kohtunud neli korda ja juhib 3:1, kuid kaks võitu on Eesti esireket saanud liivaväljakul, mis on sakslanna nõrgim väljakukate. Kõvakattel on nende omavaheline seis 1:1. 

Kohtumine peetakse kolmapäeval, sest homme lõpetatakse Dohas üksikmängu esimese ringi kohtumised.

Enne esimese ringi kohtumist:

Kontaveit ei kohtu Jennifer Bradyga profikarjääris esimest korda. Kuid alates 2020. aastast on maailma edetabelis 13. kohale kerkinud ameeriklanna täiesti uuel tasemel mängija. Doha turniiri avaringi mängus võib Bradyt favoriidiks pidada.

Jennifer Brady on eelseisvas kohtumises eestlanna Anett Kontaveidiga favorooridiseiuses.
Jennifer Brady on eelseisvas kohtumises eestlanna Anett Kontaveidiga favorooridiseiuses. Foto: Schreyer via www.imago-images.de/imago images/Schreyer/Scanpix

Kui vaadata Brady rankingu ajalugu, siis kuni 2019. aasta lõpuni ta maailma naiste edetabeli 50 parema sekka ei kuulunud, parim koht oli 55.

Napilt (WTA 45.) jõudis ta sinna enne koroonaviiruse pausi, aga alates mullu augustist on Brady naiste tennise üks suuremaid komeete – poole aasta tulemuste põhjal võiks temast kõrgemale paigutada vaid jaapanlanna Naomi Osaka, poolatari Iga Swiateki ja võib olla ka valgevenelanna Arina Sabalenka, kuid viimane pole suurtel slämmidel nimetamisväärseid resultaate saavutanud.

Brady kaks hüpet edetabelis ongi tulnud pärast suure slämmi turniire: pärast US Openi poolfinaali 41. kohalt 25.kohale ja pärast Austraalia lahtiste finaali 24. kohalt 13. positsioonile.

Brady on sündinud Kontaveidiga samal aastal (1995 a.), kuid eestlannast kaheksa kuud varem. Seega on paslik nende käekäiku tenniskarjääris võrrelda.

Brady on teinud viimase aastaga võimsa arenguhüppe ning jõudis AOP-l finaali.
Brady on teinud viimase aastaga võimsa arenguhüppe ning jõudis AOP-l finaali. Foto: Sydney Low/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Maailma noorte edetabelis oli Brady parimal nädalal 36. kohal. 2010. aasta novembris, kui Anett oli veel 14 ja Brady aasta vanem, läksid nad juunioride 1. kategooria turniiril Yucatan Cupul (Mehhiko) omavahel kokku ja eestlanna võitis 7:6, 6:0. 2011. aastal, kui Kontaveit võitis Orange Bowli, langes Brady samal turniiril välja 2. ringis. Või näiteks 2012. aasta noorte US Openil, kus Anett jõudis finaali, kaotas Brady avaringis, kirjutas Tennisnet.

Täiskasvanute karjääris tuli Brady Kontaveidile lähemale 2016. aasta keskel, kui ameeriklanna võitis mais ITF-i 75 000 dollari auhinnafondiga turniiri ja augustis 50-tuhandelise turniiri. 

Bradyl läks rohkem aega, et WTA turniiridel läbi lüüa.

Kuid mullune aasta algas Bradyle palju paremini, eelkõige tasub märkida Dubais poolfinaali jõudmist. Esimest korda alistas Brady ühel turniiril kolm TOP20 mängijat – Elina Svitolina (WTA 6.), Marketa Vondroušova (WAT 17.) ja Garbine Muguruza (WTA 16.), kuni kaotas maailma 2. reketile Simona Halepile. Kuid veel kuu aega varem oli ta Brisbane’is võitnud ka maailma esireketit Ashleigh Bartyt.

Kindlasti ei anna Anett Kontaveit esmaspäeval Bradyle midagi lihtsalt. Suurt rolli mängib ka servi õnnestumine, mida eestlanna Dohas hoolsalt harjutas.
Kindlasti ei anna Anett Kontaveit esmaspäeval Bradyle midagi lihtsalt. Suurt rolli mängib ka servi õnnestumine, mida eestlanna Dohas hoolsalt harjutas. Foto: Rob Prange/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Brady oli üks kuumemaid mängijaid koroonaviiruse pausi ajal peetud mitteametlikel turniiridel, kus ta aina võitis. Ja kui tennisekarusell uuesti pöörlema hakkas, teenis Brady Lexingtonis karjääri esimese WTA turniiri võidu. See on seni ameeriklanna ainus tiitel.

Anett Kontaveit kohtus Bradyga lisaks noorteklassi mängule korra ka tipptasemel, kui alistas ameeriklanna 2018. aasta Wimbledoni turniiri teises ringis 6:2, 7:6. Kuid 2018. oli Bradyle veel üsna kehv aasta ja Eesti piiga selles mängus ilmselge soosik.

Täna on olukord vastupidi – soosikukoormat kannab Brady. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles