PILDID ⟩ Kuidas see võimalik on? Tallinna uuel tänaval ujuvad kalad, keda Eesti vetest ei leia

Elu24
Copy

Postimees Grupi meediamaja juures asuvas Fahle ärikvartalis on valmimas moderne klaaskatusega galerii, mille muudab lisaks kõigele muule eriliseks veel asjaolu, et sinna disainitud veesilmades ujuvad ringi lihast ja luust kalad.

Fahle Pargi galeriitänava näol on tegemist Eestis ainulaadse klaaskatusega ja aastaringselt sooja sisetänavaga, kus kasvavad apelsini- ja sidrunipuud, magnooliad ning teised eksootilised taimed.

Veesilmad lisati tänavale meeliköitva elemendina, kuid muuhulgas aitavad need õhuniiskust tõsta ja on head taimedele. Kalad sealjuures lisavad veesilmadele elu juurde.

Seal elab kümme spetsiaalselt dekoratiivsel eesmärgil aretatud karpkala Jaapani koi. Galeriitänaval näeb hõbevalgeid, kuldkollaseid, kirjuid, punakate laikudega Jaapani koisid, aga ka sädelevaid Ginrin tõugu koisid.

Fahle Pargi galeriitänav.
Fahle Pargi galeriitänav. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Kalade toomiseks veesilma tehti esimesed ettevalmistused juba ehituse käigus ja loodi vajalikud filtrisüsteemid vee ökosüsteemi tagamiseks. «Idee selleks tekkis galeriitänava üldise kontseptsiooni loomise käigus koostöös piirkonna arendajaga,» räägib Fahle Pargi kommunikatsioonijuht Mari-Liis Vaher.

Kalade ohutuse pärast Vaheri sõnul muretsema ei pea. «Galeriitänava administraator tagab, et inimesed kalasid ei segaks ja taimi hoiaksid. Kaladele peab rahu andma ja igasugune omavoliline söötmine ei ole lubatud.»

Kuna galeriitänav on uudne kontseptsioon, siis jälgitakse tänavaelu aktiivsemaks muutudes kalu hoolega. «Lähtume kalade heaolust ja oleme valmis nad sealt ära viima, kui selleks vajadus peaks tekkima,» lisab Vaher.

Jaapani koid on heades tingimustes pikaealised kalad. Maailma kõige vanem koi Hanako elas 225 aasta vanuseks, mis on siiani kehtiv vanuserekord. Seega on koid võimelised elama vanemaks kui Fahle Park praegu on.

Galeriitänava kalad on praegu 10-11 cm pikkused, aga järgmiseks kevadeks on nad ilmselt 20 cm pikad ja edasi on ootus, et kasv pidurdub. Jaapani koide kasv sõltub veekogu suurusest ja mahust. Jaapani koid on head kohanejad ja väga targad ning õppimisvõimelised kalad. Näiteks õpivad nad oma toitjat sammude järgi eristama ja kogunevad juba ette toitmiskohta.

Kuidas veesilmas elavate koide eest hoolt kantakse, räägib Fahle Pargi aednik Alari Suurmets, kes on selliste kaladega tegelenud üle 20 aasta.

«Kaladele lastakse pidevalt värsket vett juurde, lisaks on veesilmal olemas korralik filtrisüsteem, mis hoiab vett puhtana. Kalad saavad regulaarselt neile mõeldud spetsiaalset kuivtoitu, mis tagab nende toitainete vajaduse, väldib nende rasvumist ja hoiab neid tervena,» selgitab Suurmets ja lisab: «Ühtlasi on kaladele loodud varjumise kohad. Näiteks saavad nad sildade alla minna. Tiiki on plaanis luua ka taimesaarekesed ning praegu kasvavad seal mõned asjad, mis on samuti peitumiseks vajalikud.»

Kalad on kenasti kohanenud, nad ujuvad parves ringi ja söövad.

Fahle Pargi galeriitänava veesilmades elavad kalad.
Fahle Pargi galeriitänava veesilmades elavad kalad. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Rohkem liike Suurmetsa sõnul hetkel lisada pole plaanis. «Iga kala vajab kuupmeeter vett, seega ei saa neid liiga palju sinna panna. Praegu on mõne kala jaoks veel ruumi. Samas on Jaapani koide kõrvale raske muud liiki panna, kuna koid on kiired sööjad ja teistel liikidel on nendega raske toidu nimel võistelda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles