DISKLAHV ⟩ Valgevene eurolaulust avastati rikkumine: sõnad toetavad Lukašenkat?

Elu24
Copy
Valgevene bänd Galasy ZMesta peab laulusõnu muutma, et Eurovisioonile pääseda.
Valgevene bänd Galasy ZMesta peab laulusõnu muutma, et Eurovisioonile pääseda. Foto: Reuters/ScanPix

Valgevene valis teisipäeval välja loo, mis peaks neid Eurovisioonil esindama, kuid juba on tekkinud probleemid. Euroopa ringhäälingute liit peab laulu liiga poliitiliseks, mistõttu palutakse seda muuta või see välja vahetada. Vastasel juhul ähvardab riiki võistluselt kõrvalejäämine.

Valgevene rahvusringhääling BTRC teatas teisipäeval, et riiki sõidab Eurovisioonile esindama Galasy ZMesta looga «Ya Nauchu Tebya» («Ma õpetan sind»). Kas nii ka tegelikult läheb, seda veel täpselt ei tea, kuid igatahes on kindel, et selliste sõnadega lugu Eurovisioonile ei pääse.

Euroopa ringhäälingute liit EBU teatas neljapäeval, et laulu poliitiline sõnum rikub Eurovisiooni reegleid, vahendas wiwibloggs.com. «On jõutud järeldusele, et laul paneb võistluse mittepoliitilise loomuse küsimärgi alla,» kinnitas liit.

Milles siis täpsemalt probleem on? Laulusõnadest on leitud Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka propagandat. Paljude arvates kritiseerivad sõnad riigis toimunud ulatuslikke meeleavaldusi ning toetavad praegust poliitilist režiimi.

Õli valab tulle see, et Galasy ZMesta on nimetanud end «poliitilist poppi» viljelevaks ansambliks ning on enamikus lauludes kritiseerinud Lukašenka-vastaseid proteste. Kui sõnu ei muudeta, ootab Valgevenet võistluskeeld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles