Briti naise mõrv šokeeris ja vihastas üldsust: elame maailmas, kus naised peavad koju kõndides oma elu pärast kartma

Elu24
Copy
Sarah Everard.
Sarah Everard. Foto: AFP/SCANPIX

Sarah Everard lahkus eelmise nädala kolmapäeval kell üheksa õhtul sõbra majast ja alustas 50 minuti pikkust jalutuskäiku koju. Sinna ta kunagi ei jõudnudki. 

Sarah Everard oli 33-aastane Londonis elav turundusjuht, kes eelmisel nädalal koduteel jäljetult kadus. Nädal aega kestnud otsingute tulemusena leiti eile tema surnukeha, mis oli koti sees ja tuli tuvastada hammaste järgi. Naise surmas on kahtlustatavana kinni peetud Wayne Couzensi, 48-aastast eliitpolitseinikku, kelle töö seisneb diplomaatide kaitsemises. 

Eelmisel kolmapäeval kadunud naine hakkas kodu poole kõndima sõbra juurest. Tema kadumine käivitas ühe viimase aja suurima organiseeritud otsingu, kirjutab Times. 

Naise mõrvas on kahtlustatavana kinni peetud Wayne Couzens.
Naise mõrvas on kahtlustatavana kinni peetud Wayne Couzens. Foto: Kent Messenger / SWNS / Scanpix.

Ehkki julmarid tapavad inimesi iga päev, on juhtum saanud eriti palju rahvusvahelist tähelepanu just seoses naiste turvalisusega ning on sütitanud arutelu naiste ahistamisest ja väärkohtlemisest. Londoni politseijuht Cressidia Dicki sõnul on naised mures ja tunnevad hirmu pärast Everardiga juhtunut. Naise mõrvaga seoses võttis sõna lausa Suurbritannia peaminister Boris Johnson, kes väljendas naise perele kaastunnet.

Sotsiaalmeedias on mitmed naised jaganud enda lugusid seoses avalikus ruumis ahistamisega ja tänavatel kogetud ohtlike olukordadega. Statistika on kurb: 97% Briti 18-24-aastastest naistest on kogenud seksuaalset ahistamist ning 70% kõigist riigi naistest on kogenud seksuaalset ahistamist avalikus ruumis, vahendab Time.

Mälestajate toodud lilled Sarah Evererdi mälestuspaigass Londonis.
Mälestajate toodud lilled Sarah Evererdi mälestuspaigass Londonis. Foto: Reuters / Scanpix

«Kui sa ei ole kunagi saatnud sõbrale sõnumit «ma olen kodus»; ületanud tänavat, et kedagi vältida; hoidnud võtmeid sõrmede vahel; lukustanud autosse istudes koheselt autoust, siis sa oled mees.»

Teemal on võtnud sõna ka mitmed kuulsused, näiteks lauljatar Dua Lipa ja näitleja Olivia Wilde. Viimane jagas sotsiaalmeedias instruktsioone, kuidas kasutada enda telefoni hädaolukorras SOS süsteemina, vahendab Yahoo! News.

Ehkki juhtumiga seoses sooviti üle riigi korraldada mälestusüritusi, et juhtumile tähelepanu tuua, tuli seoses pandeemiaga need siiski ära jätta. Sellele vaatamata on naiste heategevusorganisatsioonide korjandus Sarah'i mälestuseks kogunud juba üle 200 000 naela (umbes 233 000 eurot), vahendab The Guardian

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles