PILDID JA VIDEO ⟩ Täna tähistavad iirlased kogu maailmas rohelist püha

Inna-Katrin Hein
Copy

Täna tähistatakse nii Iirimaal kui ka teistes riikides, kus on suured iirlaste kogukonnad, püha Patricku päeva. Iiri keeles on tähtpäeva nimetus Lá Fhéile Pádraig ja inglise keeles Saint Patrick's Day.

Püha Patrick on Iirimaa kaitsepühak, kes oli arvatavalt kelt ja elas umbes 387–461. Kui varem oli 17. märts vaid katoliku kiriku püha, siis alates 18. sajandist on see ka iiri kultuuri püha.

Püha Patricku päev on eriti populaarne Ameerika Ühendriikides elavate Iirimaa juurtega inimeste seas. 1737. aastal korraldasid USAsse migreerunud iirlased esimest korda püha Patricku päeva paraadi ja juba pikka aega toimub rongkäik seal igal aastal.

Iirimaa üks sümbol on roheline värv ja ristikheinaleht. Seetõttu on ka Iirimaa kaitsepühaku päeva tunnusvärv roheline. Inimesed kannavad rohelisi rõivaid ja aksessuaare, kehastudes ka kas pühaks Patrickuks või haldjaks.

Püha Patricku päeva tähistamine Suurbritannias Birminghamis 2016. aastal.
Püha Patricku päeva tähistamine Suurbritannias Birminghamis 2016. aastal. Foto: SWNS/ScanPix

Osas paigus värvitakse ka veekogud roheliseks. Näiteks USAs Chicagos on alates 1962. aastast kohaliku jõe vesi tähtpäeva puhul roheliseks tehtud.

Ka sel aastal lasi Chicago linnapea Lori Lightfoot juba 14. märtsi õhtul Chicago jõe erkroheliseks värvida, et toredat vaatepilti saaks nautida juba enne 17. märtsi püha Patricku päeva tähistamist.

USAs Chicagos on pikaajaline traditsioon värvida jõgi püha Patricku päeva auks roheliseks
USAs Chicagos on pikaajaline traditsioon värvida jõgi püha Patricku päeva auks roheliseks Foto: SCOTT OLSON/AFP/Scanpix

«Head püha Patricku päeva kõigile. Kuigi sel aastal ei saa me seda koos tähistada, jätkame traditsiooni ja värvime jõe roheliseks,» teatas linnapea Twitteris.

Ta lisas, et nii nagu varasematel aastatel, tegeles jõevee värvimisega ka sel aastal ettevõte Chicago Journeymen Plumbers.

Millega jõevesi roheliseks värvitakse, ei ole täpselt teada. Kindel on aga see, et kasutatakse ohutut taimset värvi.

Värvimisega seotud Tom Rowan sõnas, et värvi täpne koostis on sama salajane kui Coca-Cola retsept.

Chicagos on ajalooliselt väga suur Iiri juurtega ameeriklaste kogukond.

Chicago politsei teatas, et koroonaviiruse tõttu sel aastal kogunemisi ja paraadi ei toimu, kuid rohelist püha saavad tähistada pered ja sõpruskonnad väikestes rühmades.

Mitmel pool Iirimaal ja Suurbritannias on saanud purskkaevude vesi 17. märtsil rohelise tooni. Samuti on rohelised paljud hooned, kaasa arvatud vanad lossid ja kindlused. 

Püha Patricku päevaga seostatakse samuti rohelisi sööke ja jooke, millest üks tuntumaid on roheline Guinnessi õlu.

Püha Patricku päeva auks valmistatud rohelise kattega sõõrikud New Yorgis.
Püha Patricku päeva auks valmistatud rohelise kattega sõõrikud New Yorgis. Foto: Lev Radin/Zumapress.com/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles