VIDEO ⟩ Joe Biden: Putin on mõrvar, kes peab oma tegude eest vastutama

Inna-Katrin Hein
Copy
USA president Joe Biden Valge Maja Ovaalkabinetis 17. märtsil 2021
USA president Joe Biden Valge Maja Ovaalkabinetis 17. märtsil 2021 Foto: Erin Scott/Pool/CNP/startraksphoto.com/Erin Scott/POOL via CNP/InStar/Cover Images/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kritiseeris uudistekanalile ABC News antud intervjuus karmilt Venemaa presidenti Vladimir Putinit, tekitades sellega diplomaatilise kriisi.

Biden sõnas, et tema silmis on Putin mõrvar, kes peab vastutama ja maksma oma tegude, kaasa arvatud USA presidendivalimistesse sekkumise eest, teatab afp.com.

Venemaa kutsus pärast Bideni intervjuud oma suursaadiku USAs, Anatoli Antonovi kodumaale konsultatsioonile.

«Venemaa suursaadik Washingtonis, Anatoli Antonov kutsuti Moskvasse konsultatsioonile, et arutada, kus suunas peaksid Venemaa ja USA suhted arenema ning kuidas me edaspidi USAga suhtleme,» teatas Venemaa välisministeerium.

Venemaa suursaadik USAs Anatoli Antonov.
Venemaa suursaadik USAs Anatoli Antonov. Foto: Max Rossi/Reuters/Scanpix

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov teatas, et USA on süüdi selles, et Venemaa ja USA suhted halvenesid veelgi.

Venemaa parlamendi spiiker Vjatšeslav Volodin sõnas, et Bideni kommentaarid solvasid venelasi.

USA ja Venemaa «mõõgavõitluse» taga on ka 16. märtsil USA luureametnike avaldatud raport. Selles on kirjas, et Venemaa üritas mõjutada möödunud aasta novembris toimunud USA presidendivalimisi.

ABC News küsis Joe Bidenilt samuti luureraporti kohta ja president sõnas, et Putin tahtis mõjutada valimistulemusi.

Bideni arvates lasi Putin mürgitada opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi, kuna aktivist oli muutunud tema silmis liiga ohtlikuks. Uurimine näitas, et Navalnõid mürgitati möödunud aasta augustis närvimürk Novitšokiga. Ta oli pikka aega Saksamaal ravil ja naasis Venemaale tagasi 17. jaanuaril. Opositsiooniliider anti kohtu alla ja kannab 2,5 aasta pikkust karistust tingimisi karistuse reeglite rikkumise eest. Ta viibib Moskvast 100 kilomeetri kaugusel asuvas karistuskoloonias.

Biden sõnas intervjuus veel, et pärast presidendiametisse asumist selle aasta 20. jaanuaril helistas ta Venemaa presidendile Putinile ja neil oli pikk vestlus.

Bideni kommentaarid Putini kohta erinevad ta eelkäija Donald Trumpi omadest. Trump ei öelnud oma ametiajal Putini kohta eriti midagi halvustavat.

Venemaa president Vladimir Putin 18. märtsil 2021 Kremlis videokohtumisel Krimmi ja Sevastoopoli elanikega.
Venemaa president Vladimir Putin 18. märtsil 2021 Kremlis videokohtumisel Krimmi ja Sevastoopoli elanikega. Foto: Alexei Druzhinin/TASS/Scanpix

Fox News küsis 2017. aastal Trumpilt, kas Putin on tapja.

«Tapjaid on palju. Kas arvate, et meie riigis ei ole?» vastas Trump.

Putinit karmilt kritiseerinud Biden ütles intervjuu lõpus, et teatud asjades on USA-l ja Venemaal siiski ühised huvid.

«Näiteks uuendasin Venemaaga tuumarelvade kasutamist piiravat START-lepingut. Venemaa presidendi käitumine ei ole kiita, kuid inimkonna turvalisuse seisukohast on tähtis, et tuumapommide vastastikune kasutamine oleks välistatud,» teatas Biden.

Bideni sõnul õppis ta palju eri riikide juhtide kohta, kui oli kaheksa aastat USA asepresident. Tema sõnul on tähtis teada, kuidas vastaspool käitub ja mida mõtleb.

USA ei ole oma suursaadikut Moskvas koju kutsunud.

Samal ajal kui USAs oli eetris president Joe Bideni intervjuu, teatas USA majandusministeerium ekspordireeglite karmistamisest, et karistada Venemaad Navalnõi mürgitamise eest.

Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki sõnas ajakirjanikele pärast Bideni intervjuud, et Biden on Venemaaga suheldes otsekohene ning Valge Maja ei kavatse Venemaa jamade ees silmi sulgeda, nagu viimased neli aastat tehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles