Pronksiaja kuninganna maeti võimsa hõbekrooniga

Inna-Katrin Hein
Copy
Hõbekroon. Pilt on illustreeriv
Hõbekroon. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Arheoloogid leidsid Hispaanias proksiajal elanud naise haua, milles oli koos inimjäänustega võimas ja hinnaline hõbekroon ning teisi aardeid. Arvatakse, et hauas oli kuningannaga, kelle käes oli kunagi seal piirkonnas võim.

Arheoloogide teatel elas naine El Argari kultuuri ajastul. El Argar on paik, kust leiti esimesed tõendid Hispaania varase kultuuri ja ühiskonna kohta. Paiga avastas 1880. aastatel insenerist arheoloog Luis Siret ja ta vend Henri, teatab newscientist.com.

El Argari kultuur domineeris Hispaania kaguosas 2200–1550 eKr ja sai pärast Siret vendade leide tuntuks.

Barcelona ülikooli arheoloogi Roberto Rischi sõnul said arheoloogilised uuringud tagasilöögi Hispaania kodusõja (1936–1939) ja sellele järgnenud sõjaväelise diktatuuri ajal, mis kestis kuni 1975. aastani.

Risch ja tema kolleegid on mitu aastat kaevanud El Argari kultuuri alal La Almoloyas, kus asub arheoloogiapark. Nüüd leidsid nad ehitise, mis oli arvatavalt palee või valitsushoone.

«See oli suur hoone, kuhu mahtus 50–55 inimest. Kuna seal puudusid kodumajapidamisele või templile viitavad esemed, nagu anumate jäänused ja muu, siis sai see olla vaid võimuga seotud hoone,» selgitas Risch.

Arheoloogid leidsid hoone põranda alt maetuna naise ja mehe. Neil mõlemal oli rikkalikult hauapanuseid, mis näitavad, et nad olid pronksiaja ühiskonnas tähtsad.

Arheoloog Christina Rihuete Herrada sõnul tegid nad mehele ja naisele DNA-testi, mis näitas, et nad ei ole suguluses, kuid arvatavalt olid nad abielus. Nad on geneetiliselt sarnased väikese tüdrukuga, kes oli maetud teise hoonesse. Laps võis olla paari tütar.

Nii naise, mehe kui ka lapse hauapanused olid võimsad, eriti aga naise peas olnud hõbedast kroon. Lisaks olid tal kaks suurt hõbekõrvarõngast, kaks hõbedast käevõru ja teisi hõbeehteid. Arheoloogide meeskond on veendunud, et ta oli naisvalitseja.

Arheoloog Rihuete Herrada sõnul arvasid nad ammu, et El Argari kultuuris olid naised juhid ehk võis olla matriarhaat.

Arheoloogid on ka varem leidnud selle kultuuri naiste matuseid ja naistel on olnud hõbediadeemid. Nüüdne leid erineb aga selle poolest, et hauas oli võimas kroon. See on esimene säärane leid El Argari kultuuri ajastu matmispaigast.

Naise lähedale maetud mehele oli haua kaasa pandud pistoda. Mehe skeletid oli vigastusi, mis näitasid, et ta veetis väga suure aja hobuse seljas. Samuti oli tal raske koljuvigastus, mis oli paranenud. Arvatavalt oli mees sõdalane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles