VIDEOD Koroonareeglite vastased ummistasid autodega Tallinna: meid on tuhandeid

Elu24
Copy
Piirangute vastu protestijad ummistasid Tallinna.
Piirangute vastu protestijad ummistasid Tallinna. Foto: Kuvatõmmis videost/Youtube

Laupäeva keskpäeval sai alguse üle-eestiline koroonareeglite vastaste aktsioon, mille raames võeti ette autode rongkäik - Tallinn oli seetõttu autodest täielikult umbes.

Protestiaktsiooni sotsiaalmeedialehel seisab, et meeleavaldus on vabaduse, rahu ja demokraatia eest. «Silme ees on ainus tee ja see on vabaduse tee! Näitame igaüks ennast autode meres, nagu kõik oleks ühisest Eestimaa perest. Kõik, kes me ihkame vabadust, heiskame sel päeval lipud oma majadele ja autodele ning näitame, et hoolime üksteisest.» 

«Tahaksime julgustada ja kutsuda kõiki üles rahumeelselt ja avalikult sõitma tänavatele ning sõnumit levitama autoritaarsete koroonapiirangute vastu, mis on meie elu kahjustanud rohkem kui seda ükski viirus ise on teinud,» kirjutatakse ürituse kirjelduses.

«Meil on hea meel teatada, et laupäeval 20.märtsil me ühineme kõik rahvusvaheliselt ühel päeval meie põhiliste inimõiguste, põhiseadusega kaitstud vabaduste ja ülemääraste piiramiste lõpetamiseks. Sõidame ja seisame koos inimlike väärtuste eest.»

Tallinna meeleavalduse alguspunktiks oli Rocca al Mare keskuse parkla, mis oli autodest absoluutselt pungil. Paljud osalejad olid oma sõiduvahendi ka Eesti lipuga kaunistanud. Signaalide saatel hakatigi üheskoos läbi linna sõitma.

Aktsiooniga liiguti seejärel läbi Kristiine Mustakivi poole. Laagna teel tekkis protestiaktsioonis osalejatest aga korralik ummik, mis mitmeid pealtnägijaid kaamera järele ulatama pani. 

Tundub, et vahepeal tuli ka politseiametnikele vastuseid jagada. 

Järgmiseks sihtkohaks oli Toompea, kus võis samuti ka paari politseinikku silmata.

Riigikogu liige Kalle Grünthal pidas aktsioonis osalejatele kõne. «Täna me sõitsime läbi esimesed kilomeetrid ülemaailmselt vabaduse marssi tähistavast teekonnast,» sõnas ta alustuseks. «Ma tean, et enamik meist jõuab sellesse sihtkohta, mille nimi on vabadus.»

«Harvad ei ole olnud juhtumid, kus kaubanduskeskuste turvatöötajad kasutavad oma klientide suhtes põhjendamatut vägivalda. Meisse ei suhtuta enam kui inimestesse, vaid kui bioloogilistesse isenditesse,» ütles Grünthal.

Meeleavaldajate viimaseks sihtkohaks oli Tallinna Lauluväljak, kus leidis aset suuremat sorti kogunemine. Piirangute vastu protesteerijate hulgas maskikandjaid loomulikult märgata ei olnud.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik võttis sotsiaalmeedias sõna ja kommenteeris toimunud meeleavaldust järgnevalt: «Lugesin, et sajad autod kogunesid koroonapiirangute vastu protesteerima. Tundub, et tehisintellektiga tuleb veel kõvasti tööd teha, kui autod keset kriisi nii rumalalt käituvad.»

Ka siseminister Kristjan Jaani kommenteeris tänaseid sündmusi: «Tänase protesti valguses mõtlen 780-le Covid-19 tõttu surnud inimesele, nende lähedastele, meditsiinitöötajatele. Põhimõtteliselt protestitakse ka nende vastu. Ja see on ikka äärmiselt kurb.»

«Viimased küsitlused näitavad, et inimesed mõistavad olukorra tõsidust ja sellest tulenevaid piiranguid. Piirangute eesmärk pole aga muud, kui elude päästmine,» jätkas Jaani.

«Tänane protest pole kuidagi mõistlik ja alandab haigusega võitlejaid igal rindel. Palun kõiki, et ärme selliste protestidega kuidagi liitu. Toetame parem nii tegudes kui mõtetes meie meditsiinitöötajaid. Parim tegu on see, et kohe kui on võimalus, siis vaktsineerima ja seni hoiame kinni piirangutest. Kaitseme sellega ennast ja teisi. Halvim tegu on see, et osaleme sihilikult ummiku tekitamises ja seetõttu seisab mõni kiirabi, mis ei jõua õigel ajal abivajajani,» kirjutas minister Facebookis.

Meeleavaldused toimusid lisaks Tallinnale ka Tartus, Viljandis, Pärnus, Narvas, Põlvas, Rakveres ja Kuressaares.

Kui juhtusid samuti meeleavaldust tunnistama või võtsid sellest hoopis osa, siis saada oma video aadressil toimetus@elu24.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles