Perearst Madis Veskimägi: eilne koroonabandiitide aktsioon jahmatas mind

Elu24
Copy
Meeleavaldus Viljandis. Perearst Madis Veskimägi.
Meeleavaldus Viljandis. Perearst Madis Veskimägi. Foto: Elmo Riig/ Remo Tõnismäe

«Karmilt öeldes on igaühe tervis tema enda asi. Kuid kui ohustatakse inimesi, kes omalt poolt teevad kõik, et mitte haigestuda; kui suurendatakse meedikute-haiglate töökoormust, mis on koroonapandeemia tingimustes meeletu; kui põhjustatakse maksumaksjale oma rumalusega suuri kulusid – siis olukord on tõesti kriminaalne,» kommenteerib Tõstamaa perearst Madis Veskimägi laupäevast koroonapiirangute vastu suunatud meeleavaldust.

«Mõned kuud tagasi tegin postituse, kuhu panin kirja järgneva lause: «Käimas on sõda, sõda kahel rindel.». Ühelt poolt viirusega – sellega on lihtne hakkama saada. Piisab kui vähendada sotsiaalseid kontakte, hoida vahet, vältida viibimist rahvarohketes kohtades, kanda maski, pesta käsi,» selgitab perearst. «Kuid sõda käib ka lauslolluse ja naiivsusega. Sellega on märksa raskem toime tulla. 95 protsenti inimestest on teadlikud kodanikud, kes teevad kõik, et mitte haigestuda. Järele jääb 5 protsenti, kes võivad oma lausrumalusega kaasa tuua rängad tagajärjed.»

Veskimägi tunnistab, et on isekeskis mõlgutanud mõtteid seoses diferentseeritud sotsiaalmaksuga. «Inimese sotsiaalmaksukoormus peab sõltuma tema tervist toetavatest või hävitavatest valikutest. Praegu on nii, et terve, normaalkaalus, mittesuitsetav inimene, kes teenib korralikult, liigub parajalt ja ei ole kordagi olnud haiguslehel, peab maksma kinni teise äärmuse ravikulud, töövõimetuse, puuderahad ja ravimite soodustused. Inimese käitumist saab mitmeti mõjutada,» kirjutab perearst sotsiaalmeediasse tehtud postituses.

«Seda seltskonda ei ole mõtet nuiaga laiali peksta, vaid hoopis karmimalt maksustada. Seatakse ju ohtu süütu kaaskodanik ja suurendatakse raviasutuste töökoormust ning ravikulusid, mida peaks kandma normaalne maksumaksja. Tänavate turvakaamerate ja näotuvastustarkvaraga saab väga lihtsalt koroonabandiite tuvastada,» usub Veskimägi. 

«Kujutan juba ette, milline kisa tõuseb, kui mõni väga vabadust armastav kodanik saab suurema maksukoormuse. Kuid algust on vaja teha!»

Tere sõbrad, kolleegid, kaasteelised, riigiemad ja -isad. Ei saa mitte vaikida. Mind jahmatas eilne koroonabandiitide...

Posted by Madis Veskimägi on Pühapäev, 21. märts 2021
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles