PILDID JA VIDEO ⟩ Rahvamassid kogunevad vulkaani juurde, mis hakkas 900 aasta järel purskama

Inna-Katrin Hein
Copy

Islandil Reykjaviki lähedal Geldingadaluris hakkas purskama Fagradalsfjalli vulkaan, mis oli 900 aastat maganud.

Islandi meteoroloogiaamet andis vulkaanipurskehoiatuse 20. märtsil umbes kella 22 ajal kohaliku aja järgi, teatab afp.com.

Meteoroloogide teatel on vulkaanipurse pealinnast Reykjavikist 40 kilomeetri kaugusel. Kedagi evakueerida vaja ei ole, sest purskepiirkonnas ei ela kedagi.

Matkajad vaatamas Fagradalsfjalli vulkaani, mis hakkas purskama.
Matkajad vaatamas Fagradalsfjalli vulkaani, mis hakkas purskama. Foto: JEREMIE RICHARD/AFP/Scanpix

Vulkaanipurse peatas Islandi suurima Keflaviki lennujaama töö. Lennukid ei saa õhku tõusta ega maanduda, kuna õhus on palju vulkaanipurskest tekkivaid ohtlikke osakesi. Teed lennujaama on suletud.

Islandi rannavalve teatel vulkaanipurse inimesi ei ohusta, kui nad ise looduse vaatemängule liiga lähedale ei lähe.

«On tähtis jääda rahulikuks ja jälgida meedias uudiseid vulkaani käitumise kohta, mitte minna sündmuskohale seda vaatama,» sõnas Islandi rannavalve pressiesindaja Davíð Már Bjarnason.

Islandi pealinna Reykjaviki lähedane Fagradalsfjall vulkaan hakkas purskama, tekitades laavavooga võimsa vaatemängu.
Islandi pealinna Reykjaviki lähedane Fagradalsfjall vulkaan hakkas purskama, tekitades laavavooga võimsa vaatemängu. Foto: Kristinn Magnusson/mbl.is/via REUTERS/Scanpix

Islandi vulkanoloogide sõnul ei ole Reykjaviki-lähedane vulkaan viimased 900 aastat pursanud. Veebruari lõpus tabas Islandit maavärinate laine ning alates sellest on vulkanoloogid ja meteoroloogid nii Fagradalsfjallil kui teistel vulkaanidel silma peal hoidnud.

Geofüüsiku Magnus Tumi sõnul tekkis vulkaanipurse järsku, kuid vulkaan ei ole veel täisvõimsusel pursanud.

Vulkaanile lähim linn on Grindavik, mille elanike sõnul on neil tunne, nagu oleksid nad põrgus, sest tulikuum laava tundub olevat väga lähedal.

Sealsete elanike jaoks on vulkaanipurske vaatepilt võimas, kuid tekitab samas hirmu.

Grindaviki linnapea Fannar Jónassoni sõnul vulkaani elluärkamine ehmatas elanikke, kuid keegi ei pea linnast põgenema, sest pursked ja laava ei ohusta neid otseselt.

Grindavikis kogu elu elanud Sóln‎‎ý Pálsdóttir sõnas meediale, et tema ja ta pere jälgivad oma kodust, mis vulkaaniga toimub, ja nad on ohu tekkides valmis kiiresti lahkuma.

Pálsdóttiri sõnul on ta maavärinatega harjunud, kuid vulkaanipurse on midagi muud ja seetõttu on ta pinges. Islandlanna sõnul ei ole maavärinad seni lakanud.

Ta lisas, et viimastel päevadel on tema kodus olnud hästi tunda ka maavärinad, mille magnituud on vaid 2.

«Asjatundjate sõnul peaks maavärinad varsti lakkama. Vulkaan purskab edasi ja küll ka tema ükskord vaikib,» teatas islandlanna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles