PILDID JA VIDEO ⟩ Madalikule sõitnud konteinerlaev blokeeris Suessi kanalis laevaliikluse

Inna-Katrin Hein
Copy
Taiwani transpordifirma Evergreen Marine konteinerlaev Ever Given sõitis Suessi kanalis madalikule
Taiwani transpordifirma Evergreen Marine konteinerlaev Ever Given sõitis Suessi kanalis madalikule Foto: --/AFP/scanpix

Suurel konteinerlaeval Ever Given (Evergreen) tekkis Egiptuses Suessi kanalil probleeme. Meeskond kaotas laeva üle kontrolli ja nad sõitsid madalikule, tekitades piirkonnas laevaliiklusummiku.

Puksiirid üritavad 400 meetri pikkust ja 59 meetri laiust konteinerlaeva paigalt nihutada, kuid arvatakse, et laev võib jääda päevadeks madalikule lõksu, teatab bbc.com.

Ever Given oli sõitmas Suezi sadamast põhjapool, kus oli tormituul, mis ta kursilt kõrvale lükkas.

Taiwani transpordifirma Evergreen Marine konteinerlaev Ever Given sõitis Susessi kanalis madalikule, takistades teiste laevade liiklust
Taiwani transpordifirma Evergreen Marine konteinerlaev Ever Given sõitis Susessi kanalis madalikule, takistades teiste laevade liiklust Foto: -/AFP/Scanpix

Suessi kanal ühendab Vahemerd Punase merega, olles lühime mereühendus Euroopa ja Aasia vahel.

Panamas registreeritud konteinerlaev Ever Given oli liikumas Hiinast Hollandisse Rotterdami sadmasse, läbides Suessi kanalit, et jõuda Vahemerre.

Egiptuse võimud kinnitasid, et 2018. aastal ehitatud 200 000-tonnine konteinerlaev, mida opereerib Taiwani transpordifirma Evergreen Marine, sõitis 22. märtsil kell 7.40 kohaliku aja järgi madalikule, jäädes külitsi ja takistades teiste laevade liiklust mõlemas suunas.

Planet Labs Inc. satelliidifoto konteinerlaevast Ever Given, mis sõitis Suessi kanalis madalikule ja takistab laevaliiklust
Planet Labs Inc. satelliidifoto konteinerlaevast Ever Given, mis sõitis Suessi kanalis madalikule ja takistab laevaliiklust Foto: Planet Labs Inc./AP/Scanpix

Julianna Cona postitas 22. märtsil Instagrami fotod, mis on väidetavalt võetud kaubalaeva Maersk Denveri pardalt otse Ever Giveni tagant ja millel on näha hätta sattunud laeva.

Suessi kanali amet (SCA) teatas, et tegeleb hiiglasliku laeva lahtitõmbamisega, kasutades pääste- ja puksiirüksusi.

SCA nõukogu esimees admiral Osama Rabie ütles, et nad avasid kanali vanema lõigu, et taastada vahejuhtumi tõttu seiskunud mereliiklus.

Suessi kanali ameti esindajad puksiirlaeval uurimas madalikule sõitnud konteinerlaeva Ever Given
Suessi kanali ameti esindajad puksiirlaeval uurimas madalikule sõitnud konteinerlaeva Ever Given Foto: Handout/VIA REUTERS/Scanpix

USA Põhja-Carolina osariigi mereajaloolane Sal Mercogliano ütles uudisteagnetuurile AFP, et sellised juhtumid on haruldased, kuid mõjutavad väga ülemaailmset kaubandust.

Mercogliano andmetel on tegemist suurima laevaga, mis on Suessi kanalis madalikule sõitnud, olles kaotanud juhitavuse ja elektri. 

«Kui laeva ei suudeta kõrgvee ajal vabastada, siis tuleb kiiremas korras hakata lasti maale tooma. Laeva vabastamisoperatsioon võib hõlmata suure liivakoguse eemaldamist ja see võib võtta päevi,» teatas uudistelehekülg Cairo24 viitega Suessi kanali amtenikele.

Suessi kanalis madalikule sõitnud konteinerlaeva Ever Given vööriosa
Suessi kanalis madalikule sõitnud konteinerlaeva Ever Given vööriosa Foto: --/AFP/scanpix

Tegemist ei ole esimese korraga, mil konteinerlaev on Suessi kanali blokeerinud. Sama juhtus 2017 Jaapani konteinerlaevaga, mis pärast mehhaanilisi probleeme madalikule sõitis. Egiptuse puksiirlaevade abil saadi Jaapani laev paari tunniga vabastatud ja ta sai edasi sõita.

2015. aastal avas Egiptus Suessi kanali laienduse, mis võimaldab laevadel 35 kilomeetri ulatuses laiemalt sõita.

Suessi kanal asub Egiptuses Suessi maakitsusel, ühendades Vahemerd Punase merega. 163 kilomeetri pikkuse kanali Vahemere-poolses otsas asub Port Saidi linn ja teises otsas Suessi linn.

Suessi kanali keskjoont loetakse piiriks Aasia ja Aafrika vahel.

Kanal ehitati, et võimaldada kiiremat pääsu Atlandi ookeani põhjaosast India ookeani põhjaossa ilma, et peaks sõitma ümber Aafrika. 

Suessi kanali projekteeris prantslane Ferdinand de Lesseps. Kanali ehitas Suessi Kanali Kompanii 1859–1869 prantslaste juhtimisel. Kanali ehitusel töötas umbes 1,5 miljonit inimest, kellest üle 100 000 suri peamiselt malaariasse.

Esimene laev läbis kanali 1867. aastal. Pidulik avamine toimus 17. novembril 1869 ning seal tuli esiettekandele Itaalia helilooja Giuseppe Verdi ooper «Aida».

Mustvalge foto maalist, millel on kujutataud Suessi kanali avamist 17. novembril 1869
Mustvalge foto maalist, millel on kujutataud Suessi kanali avamist 17. novembril 1869 Foto: -/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles