Kaia Kanepi murdus Miami Openil täielikult ning noorele Kasahstani tennisistile vastu ei saanud

Elu24
Copy
Kaia Kanepi
Kaia Kanepi Foto: Jason Heidrich/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kaia Kanepi kaotas Miami tenniseturniiri teises ringis ainult üks tund ja 12 minutit kestnud mängus Kasahstani tennisistile Jelena Rõbakinale 4:6, 0:6.

Kohtumise algus tundus mäng kalduvat eestlanna kasuks, sest Rõbakina pallivahetustes midagi erilist ei teinud ja Kasahstani venelanna kõrge esimese servi protsent (kohtumise lõpuks 75) oli peamiselt see, mis teda elus hoidis.

Esimeses geimis sai Kanepi vastase pallinguga hästi hakkama ja alustas murdega. Seisuni 2:2 jõuti kõigest kümne minutiga – algul kaks murret, siis kaks servi hoidmist. Edaspidi venisid geimid küll pikemaks, kuid esialgu tõmbas pikema kõrre eestlanna, kes asus 4:2 juhtima ning omas vastase servil veel kaht murdepalli. Rõbakina võitis siiski ülipika geimi ja nagu hiljem selgus, see oligi lõplik pööre – enam ei võitnud Kanepi ainsatki geimi, kirjutas Tennisnet.

Reede hilisõhtul saavad eestlased veel pöialt hoida Anett Kontaveidile, kes kohtub Miami Openil rumeenlanna Sorana Cirsteaga.

Enne mängu:

Kaia Kanepi kohtub reedel Miami Openil 21-aastase Kasahstani tennisisti Jelena Rõbakinaga (WTA 23.). Kasahstani venelannale võiks omistada kuni kohtmiseni Kanepiga sellise imeliku tiitli nagu «kõige kõrgema edetabelikohaga tennisist, kes pole eestlannadega kunagi kohtunud».

Maailma edetabeli praegused 22 paremat on kohtunud kas Kaia Kanepi, Anett Kontaveidi või mõlemaga, aga Rõbakina teeb selles osas «debüüdi», kui kohtub reedel kella 18.30 paiku või pisut hiljem algavas mängus Kanepiga. See mäng on ajakavas kolmanda väljaku teine, aga esimene kohtumine algab Eesti aja järgi kell 17 (Miamis kell 11).

Jelena Rõbakina.
Jelena Rõbakina. Foto: Rob Prange/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kes on Kaia Kanepi tänane vastane?

Moskvas sündinud Rõbakina oli noorteklassis edukas ja jõudis parimal hetkel maailma juunioride edetabelis kolmandale positsioonile nagu ka Kanepi eelmine vastane Lauren Davis. Noorteklassi olulisemaid turniire mängis Rõbakina kaasa veel 18-aastaseltki, kui paljud juba ainult täiskasvanute profiturniire mängivad. Tol viimasel noorteklassi aastal jõudis Rõbakina kahel juunioride slämmiturniiril poolfinaali ja sai esikoha Prantsusmaa lahtistele eelnenud A-kategooria turniiril Trofeo Bonfiglio.

2017. aasta lõpuks oli 18-aastane noormängija edetabelis «alles» 450. kohal ja kuna Venemaal oli tugevaid noori naismängijaid «jalaga segada», siis jäi Rõbakina pisut varju. Nii pakkus Kasahstan 2018. aastal Rõbakinale rahalist toetust ja kutsus neiu mängima oma lipu alla. Mingit sünnipärast või suguvõsa seost Kasahstaniga tal pole, vahendas Tenniset.

Läbimurre

Läbimurre toimus aastal 2019. Rõbakina võitis kolm ITF-i turniiri (kaks 25-tuhandelise auhinnfondiga ja üks 60-tuhandeline) ning mais jõudis venelanna Istanbulis WTA 250 turniiri veerandfinaali. Kuid täielik hüpe esisajasse toimus juulis, kui Rõbakina võitis Bukaresti WTA 250 turniiri ja kerkis hoobilt 106. positsionilt 65. kohale. Edukad mängud Hiinas tõstsid ta juba TOP50 sekka.

Serv on Rõbakina üks tugevamaid relvi.
Serv on Rõbakina üks tugevamaid relvi. Foto: Dppi/Rob Prange/ZUMAPRESS.com

Rõbakina jaoks tuli koroonapaus halval ajal

Kuid 2020. aastal enne koroonaviiruse pausi oli Rõbakina vaat et kogu WTA sarja suurim komeet, kui välja arvata Sofia Kenin, kes Australian Openi võitis. Kuid Rõbakina võitis jaanuaris-veebruaris 25 mängust 21 (lisaks üks loobumiskaotus) ja oli maailma edetabelis tõusnud 17. kohale! Rõbakina oli kindlasti üks neist, kelle jaoks paus tuli halval ajal. Tagasi tulla samal tasemel pole tal siiamaani õnnestunud. Kolmel slämmiturniiril pärast pausi ei ole Rõbakina teisest ringist kaugemale jõudnud, ehkki on alati olnud asetatud. Endast edetabelis eespool asuvaid mängijaid ei ole Rõbakina viimase kaheksa kuu jooksul võitnud ja näiteks äsja Dohas ja Dubais jäi tema saldoks võit ja kaks kaotust.

Kes on soosik?

Rõbakina madalseisu tulemus on, et kihlveokontorid hindavad soosikuks temast edetabelis 41 kohta tagapool asuvat Kaia Kanepit. 

Ennustusportaalides pakutakse Kanepi võidukoefitsiendiks 1,70 ja Rõbakinale 2,15. Kindlasti peab eestlanna olema valmis vastase tugevaks serviks, sest 2020. aastal oli Rõbakina 192 ässaga WTA tuuri liider. Üldiselt on Rõbakina selline mängija, kes pikki pallivahetusi ei armasta, aga Kanepile sellise stiiliga tennisistid pigem sobivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles